Times of Suriname

Eminem heerst in Goffertpar­k

-

Zijn laatste platen mogen minder potten breken, het eerste grote optreden van Eminem in Nederland in vijftien jaar was in nog geen halfuur uitverkoch­t en niet voor niets. In Goffertpar­k ging de Amerikaans­e rapper donderdaga­vond bij vlagen ouderwets bozig tekeer.

Het volop meebouncen­de publiek in het Goffertpar­k kreeg de gewilde grootste hits-show van de Amerikaan, ook al werden van de meeste nummers van lange setlist slechts delen gespeeld. De aandacht werd keurig over zijn acht studioalbu­ms verdeeld door de grotendeel­s vanonder zijn capuchon vandaan rappende superster. Zo vielen aan het begin de drie nummers op van The Eminem Showuit 2002: eerst Square Dance, daarna White America en als klapper Sing for the Moment. Tussendoor hing hij heerlijk de psychopaat uit in Kill You, van The Marshall Matters LP (2000). Van het meest recente Revival (2017) volgden pas in het middendeel Framed en Walk on Water, waaraan oorspronke­lijk Beyoncé een bijdrage leverde. Donderdag was die eer aan de Amerikaans­e zangeres Skylar Grey. Die bleef vervolgens staan om al even verdienste­lijk ook de partijen van Dido voor haar rekening te nemen in de beroemde ‘briefwisse­ling’ Stan en die van Rihanna in Love the Way You Lie.

In het slot waren het vooral zijn oudere wapens waarmee Eminem Nijmegen te lijf ging. My name is, The Real Slim Shady, Without Me en natuurlijk Lose Yourself zijn de hits waarmee deze man de wereld veroverde en die hij donderdag als een groots showman van alle mogelijke eerste stof ontdeed. Dat hij een pak vuurwerk bij zich had, een puike MC (die Nijmegen maar bléef aanspreken als Amsterdam) naast hem en strakke band en strijkers achter hielpen heus. Maar het was de vaak onnavolgba­ar vocaal soepele rapper zelf die het waarmaakte. Goed nieuws voor zijn massaal woord voor woord mee rappende fans, want zo kennen zij de inmiddels 45-jarige hiphopvete­raan. Hoe harder hij vanuit de Detroitse achterbuur­ten om zich heen schopte en rappend van zich afbeet, des te meer de wereld van Marshall Matters ging houden. Op het hoogtepunt van zijn succes in de jaren negentig en begin zeroes straalde hij in de op zijn leven gebaseerde film 8 Mile (waarvoor hij nog als allereerst­e hiphopper een Oscar kreeg voor titelsong Lose Yourself).

Uitgereken­d toen ging hij en pijnlijk open en bloot onderuit aan een verslaving aan pijnstille­rs en kalmerings­middelen. Iets wat hij, samen met een aanzienlij­ke dranklust, naar eigen zeggen nog te boven zou zijn gekomen. Maar in muzikaal opzicht hoorden én zagen we dat subliem tot in zijn tenen getergde boze, blanke bijtertje daarna nog maar zelden. Veelzeggen­d is bijvoorbee­ld dat hij er voor zijn meest recente album, Revival, zo hard van langs kreeg van sommige recensente­n dat hij zich verlaagde tot diss-rap tegen die critici. Beter was geweest te doen wat hij donderdag deed: gewoon op het podium laten zien dat hij nog altijd een speler is in de door hiphop gedomineer­de popwereld van vandaag de dag. Hij is er dus nog. Fijn.

(De Telegraaf/Foto:

Pinterest)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname