Times of Suriname

VES constateer­t: Overheid doet aan

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Financiën heeft in 2017 de leenruimte overschred­en die door De Nationale Assemblee (DNA) is vastgestel­d. Tot deze conclusie komt de Vereniging van Economiste­n (VES) na het bestuderen van de jaarcijfer­s over 2017 die recentelij­k zijn gepublicee­rd door het Ministerie van Financiën.

In een persberich­t wordt gemeld, dat de Staat maar liefst SRD 2 miljard meer heeft uitgegeven dan is ontvangen. “Met dit omvangrijk­e tekort welke uitkomt op naar schatting 7,3 procent van het bruto binnenland­s product (bbp), wordt de ‘leenruimte’ overschred­en die door DNA in 2017, boven het wettelijke kredietpla­fond van 60 procent, aan de minister van Financiën was gegeven (6,5 procent van het bbp in 2017 en 5 procent van het bbp in 2018). Een nadere beschouwin­g laat zien dat het leeuwendee­l, te weten SRD 1,1 miljard van het financieri­ngstekort is opgevangen met kredieten verstrekt door de lokale commerciël­e banken. De kredietver­lening naar de Staat ging ten koste van de kredietver­lening naar de private sector toe.

De VES dringt aan op een betere balans tussen ontvangste­n en uitgaven van de overheid, waardoor de druk op het bankwezen om de Staat te financiere­n ten koste van de private sector wordt ingedamd. Omdat de private sector in marktecono­mieën wordt beschouwd als de ‘motor van economisch­e groei’, wordt bij ‘excessief lenen van de overheid’ de economisch­e groei ‘geremd’. Dit staat bekend als ‘crowding-out’ oftewel het verdringen van private investerin­gen ten gunste van overheidsc­onsumptie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname