Times of Suriname

Ferrier beschouwt vakbond niet als gesprekspa­rtner transforma­tieproces

-

PARAMARIBO - Het ziet ernaar uit dat het ultimatum dat door de Bond van Leraren (BvL) is gesteld aan onderwijsm­inister Lilian Ferrier onbeantwoo­rd zal verstrijke­n. De minister kent de BvL niet als de rechtmatig­e vertegenwo­ordiger van de docenten op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), die in het geweer zijn gekomen tegen het transforma­tieproces van de opleiding. De docenten wensen via de BvL ontvangen en gehoord te worden bij de incorporat­ie van het IOL in de Anton de Kom Universite­it van Suriname (ADEK). Ferrier praat over bemoeienis van de BvL met het IOL.

In De Nationale Assemblee (DNA) gaf zij een juridische onderbouwi­ng en bakte de BvL in zijn eigen vet door te stellen dat de statuten van de vakbond geen ruimte bieden om zich op te werpen als werknemers­organisati­e bij het IOL. Zo legde zij het parlement voor dat er op het IOL docenten in dienst zijn, terwijl de BvL in zijn statuten praat over leraren.

Zij zegt dat er wel met de leiding van het IOL overleg is over het transforma­tieproces. Er was sprake van wat oponthoud vanwege de werkneerle­gging van het wetenschap­pelijk personeel van de ADEK, die bijzondere aandacht vereiste. Ook was de directeur van het IOL enige dagen ziek. Volgens Ferrier zijn beide situaties achter de rug en kan de dialoog met het IOL over het transforma­tieproces opgestart worden. “Wij hebben teveel toegestaan”, zegt parlementa­riër Melvin Bouva (NDP) na te hebben vernomen van Ferrier dat de BvL onterecht bemoeit met het IOL-vraagstuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname