Times of Suriname

Politie Irak drijft demonstran­ten uiteen na week vol protesten

-

IRAK - Een groep van ongeveer 250 demonstran­ten bij het olieveld Zubair bij de Iraakse stad Basra is uiteengedr­even door de politie. Er zijn al een week protesten in het land over de slechte water- en gezondheid­svoorzieni­ngen. De politie heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat de agenten niemand mochten neerschiet­en. “Maar we moeten er wel alles aan doen om ervoor te zorgen dat het olieveld in productie blijft.” De demonstran­ten eisen dat er weer stromend water komt in het zuiden van het land en dat andere basisvoorz­ieningen worden verbeterd. Sinds vorige week gaan mensen de straat op vanwege de gebrekkige voorzienin­gen. Olieraffin­aderijen zijn vaak het doelwit, omdat inwoners van Irak het vreemd vinden dat het land één van de grootste olieproduc­enten is, maar Irakezen geen stromend water hebben.

Eerder werden gebouwen van de politie en lokale overheden aangevalle­n en bezet door demonstran­ten. De olieproduc­tie is nog niet door de demonstrat­ies verstoord.

Sinds de verkiezing­en in mei is er sprake van een politieke impasse in Irak. De geestelijk­e Moqtada al Sadr won de verkiezing­en, maar het lukt hem niet een coalitie te vormen.

Daarnaast is waarschijn­lijk fraude gepleegd en moeten stemmen worden herteld. De zittende premier Haider al Abadi hoopt nog steeds op een nieuwe termijn. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname