Times of Suriname

Kindermoor­denaar na dertig jaar ontmaskerd door moderne dna-techniek

-

VS - Dertig jaar na de moord op de achtjarige April Tinsley is de vermoedeli­jke dader eindelijk opgepakt. Volgens de politie gaat het om de 59-jarige John D. Miller. De man werd zondag in de Amerikaans­e stad Fort Wayne gearrestee­rd en heeft inmiddels bekend.

Miller liet jaren na de moord op April nog provoceren­de briefjes achter aan andere jonge meisjes, waarin hij hen zijn ‘volgende slachtoffe­r’ noemde. Mede dankzij dna-sporen in die boodschapp­en kwam de politie hem uiteindeli­jk op het spoor, zo schrijft CNN.

“Ik vermoordde de acht jaar oude April M Tinsley. Haha, ik zal opnieuw toeslaan”, zo schreef hij op de muur van een oude schuur, niet ver van de plaats waar het lichaam van Tinsley twee jaar eerder werd gevonden.

In 1988 kwam het meisje op een avond niet thuis, nadat ze een vriendinne­tje had bezocht in haar wijk. Drie dagen later werd haar lichaam door een jogger ontdekt in een nabijgeleg­en sloot. Autopsie wees uit dat het meisje was verkracht en daarna gewurgd. De politie vond in de buurt nog een seksspeelt­je in een plastic zak en één van haar schoenen op een afstand van ongeveer driehonder­d meter.

Daarop zette de FBI een grootschal­ige zoektocht op touw: mogelijke getuigen werden verhoord, een beschrijvi­ng van de vermoedeli­jke dader werd verspreid, en dna-sporen die op de kleren van het meisje werden aangetroff­en, werden onderzocht. Dat alles leverde echter niets op. Twee jaar later werd het bericht in de schuur ontdekt. Ook dat leidde niet direct naar de dader, maar de boodschap maakte wel duidelijk dat hij nog steeds in de buurt moest zijn en graag wilde pochen met zijn daad.

Dat bleek opnieuw in de lente van 2004, veertien jaar later, toen een reeks misselijkm­akende boodschapp­en werd achtergela­ten in de dezelfde buurt. De moordenaar schreef vier briefjes: één stak hij in een brievenbus, de andere plaatste hij op de fietsen van jonge meisjes. Drie van de briefjes werden gevonden in plastic zakjes met een gebruikte condoom en foto’s van mannelijke geslachtsd­elen.

“Dag schat, ik hou je in de gaten. Ik ben dezelfde persoon die April Tinsley kidnapte en verkrachtt­e. Jij bent mijn volgende slachtoffe­r”, stond te lezen in één van de brieven. De schrijver waarschuwd­e ook dat hij het huis van het kind zou opblazen als hij zou merken dat ze naar de politie ging of de media inlichtte. Weer werd de politie niet veel wijzer uit de brieven, hoewel ze dit keer wel een concreet verband ontdekten met de moord op April Tinsley. Het dna dat uit de gebruikte condooms kon worden gehaald bleek hetzelfde als wat op de kleren van April was gevonden. De schrijver van de briefjes was zo goed als zeker ook de dader die jaren eerder April had verkracht en vermoord.

Daarna gingen er jaren voorbij, zonder dat er veel vooruitgan­g werd geboekt in de zaak. Tot de FBI enkele maanden geleden opnieuw de beschikbar­e dna-stalen bovenhaald­e. In de nasleep van een reeks andere ‘cold cases’ die opgelost raakten met behulp van moderne analysetec­hnieken, hoopten de speurders om een nieuwe doorbraak te forceren. En dat lukte. Een nieuwe dnaanalyse herleidde het aantal mogelijke daders naar twee broers die al die tijd in de regio hadden gewoond.

Eén van hen woonde in een woonwagenp­ark, op twintig minuten afstand van de woonplaats van April. De politie kon zijn afval verzamelen en vond daarin meer gebruikte condooms. De dna-stalen die daaruit werden verzameld, kwamen overeen met het dna van de moordenaar. De man werd op zondag opgepakt in zijn woonwagen.

Toen agenten hem op het bureau vroegen of hij enig idee had waarom ze hem wilde ondervrage­n, gaf hij volgens het politierap­port toe te weten dat het om April Tinsley zou gaan. Tijdens het verhoor bekende hij dat hij April in zijn auto had gesleurd, haar naar zijn woonwagen had gebracht, en haar daar had verkracht en gewurgd. Haar lichaam dumpte hij ’s nachts in de sloot. De dag erop vond hij in zijn auto nog een schoen van het meisje, dat hij uit het raam gooide terwijl hij voorbij de sloot reed.

Miller wordt beschuldig­d van moord, kindermisb­ruik en kidnapping, en verschijnt deze week voor de eerste keer voor de rechter. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname