Times of Suriname

In 2018 voor het eerst meer bootmigran­ten aangekomen in Spanje dan Italië

-

SPANJE - Dit jaar komen voor het eerst meer illegale migranten in Spanje aan dan in Italië en Griekenlan­d. In juni bereikten bijna 6.400 mensen Spanje, een stijging van ruim 160 procent vergeleken met een jaar eerder.

In de eerste zes maanden van het jaar trokken 14.700 mensen over de zee naar Spanje, meldt het Europese grensagent­schap Frontex. De migranten vertrokken vooral uit Marokko, Guinee en Mali. Over de verschille­nde routes arriveerde­n dit jaar tot nu toe ruim 60.000 migranten in Europa, een halvering in vergelijki­ng met de eerste helft van 2017.

In Italië kwamen er in juni drieduizen­d vluchtelin­gen aan, bijna 90 procent minder dan een jaar geleden. De versterkte Libische kustwacht en de onwil van de Italiaanse autoriteit­en reddingssc­hepen te ontvangen, spelen daarbij mee.

Via de zeeroute naar Griekenlan­d kwamen 3.600 mensen aan land. Het aantal migranten dat over land via Turkije Europa bereikt, blijft wel stijgen.

Sinds Italië in juni een nieuwe regering heeft, vaart het land een strengere koers op het gebied van migratie. Boten met van zee geredde vluchtelin­gen mogen niet meer aanmeren in het land, behalve als de vluchtelin­gen in korte tijd over andere landen van de Europese Unie verdeeld kunnen worden.

Zo voeren meerdere schepen lange tijd rond op de Middelland­se Zee. Zowel Italië als Malta weigerden de schepen aan te laten meren. Uiteindeli­jk zijn twee van die schepen toegelaten in de havens van Valencia en Barcelona.

De burgemeest­er van Barcelona uitte forse kritiek op het Italiaanse beleid toen ze het schip toestemmin­g gaf om aan te meren.

De Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini wil dat migranten of snel over andere EU-landen worden verdeeld, of terug worden gestuurd naar het land waar vandaan ze de boot naar Europa namen. (NU)

 ??  ?? Bootimmigr­anten op een schip. (Foto: Nieuws - In ’t kort)
Bootimmigr­anten op een schip. (Foto: Nieuws - In ’t kort)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname