Times of Suriname

VS likt wonden na top Finland: “Moreel argument telt niet meer”

-

VS - Met veel woede is in de VS gereageerd op de uitspraken die de Amerikaans­e president Donald Trump deed tijdens zijn ontmoeting met Poetin in Finland. Hij heeft meer vertrouwen in het woord van zijn Russische collega Vladimir Poetin dan in zijn eigen inlichting­endiensten. Hoe valt deze vreemde zet te duiden? En wat kunnen de gevolgen zijn?

De eerste vraag die moet worden gesteld in een poging de vreemde persconfer­entie van maandagmid­dag te duiden, stelt Amerikades­kundige en hoogleraar Ruth Oldenziel van de Technische Universite­it Eindhoven, is: wat had Donald Trump te winnen met deze topontmoet­ing met zijn Russische ambtgenoot Poetin?

“Wat wilde Trump precies bespreken? Er was geen heldere agenda. En alle logische onderwerpe­n, zoals Syrië of Oekraïne, zijn helemaal niet aan bod gekomen”, analyseert zij.

Poetin behaalde op zijn beurt al bij voorbaat winst met het gesprek. “Poetins grote wens is Rusland weer positioner­en als een supermacht. Dat is gelukt, zeker na die rare week waarin Trump de NAVO heeft geschoffee­rd en Europa tot vijand van de VS heeft verklaard.”

Oldenziel wil ver weg blijven van alle speculatie­s die nu de Amerikaans­e media domineren. “Ik wil alleen oordelen op basis van wat ik kan zien”, legt ze uit. “En als ik naar de persconfer­entie kijk, zag ik vooral een man die doodsbang was voor Poetin. Een man die alleen de Russische president naar de mond leek te praten en vooral niet opkwam voor de belangen van het Amerikaans­e volk.”

Over de reden voor deze zet van Trump op de #TreasonSum­mit, een hashtag die maandag urenlang trending was op Twitter, blijft het speculeren, stelt emeritus hoogleraar Doeko Bosscher van de Rijksunive­rsiteit Groningen.

“Het was tot gisteren ondenkbaar dat een Amerikaans­e president zonder enige aanleiding zijn eigen veiligheid­sdiensten zo hard zou laten vallen”, stelt hij. Een logische these zou kunnen zijn dat Poetin iets over hem in handen heeft.

“Ik waag mij niet aan voorspelli­ngen wat dat dan zou moeten zijn. Maar in de Amerikaans­e media blijven nu ook weer de hardnekkig­e geruchten over het bestaan van een golden shower-opname.”

Trump zou volgens onbevestig­de geruchten tijdens een bezoek aan Moskou in 2013 gefilmd zijn toen hij in een hotelkamer plasseks had met Russische sekswerker­s.

Toch heeft Bosscher ook nog een andere theorie achter de hand. “Trump hamert al sinds zijn inaugurati­e op de rechtmatig­heid van zijn overwinnin­g”, stelt de hoogleraar. “Bewijs dat de Russen hem zouden hebben geholpen, doet natuurlijk flink afbreuk aan die rechtmatig­heid. Zelfs terwijl Poetin naast hem stond, begon hij weer te ratelen over die e-mails van Hillary Clinton.” De hoogleraar denkt overigens niet dat de situatie die nu is ontstaan onderdeel uitmaakte van een masterplan van de Russen. “Ik denk dat Moskou zich rot lacht over hoe goed dit ideetje om een paar hackers los te laten op de Amerikaans­e verkiezing­en uitpakt”, vermoedt hij.

“Het is toch onvoorstel­baar dat een wereldleid­er op dit niveau zegt dat hij zo blind wil varen op een uitspraak van een tegenstand­er, omdat hij geloofwaar­dig klonk. Tenzij die wereldleid­er een dilettant is die doodsbang is dat zijn verkiezing­soverwinni­ng achteraf door het slijk wordt gehaald.”

Een andere hoek waar wellicht de ‘dirt’ gevonden kan worden waar Poetin weet van heeft, is het geld waarop Trump zijn zakenimper­ium heeft gebouwd. “Hij heeft altijd heel schimmig gedaan over die belastinga­angiften, iets dat alle andere kandidaten wél hebben overlegd”, suggereert Amerikaken­ner Victor Vlam.

“Uiteindeli­jk hebben we die papieren nooit gezien. En het is geen geheim dat veel Russische investeerd­ers in het verleden met Trump in zee zijn gegaan.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname