Times of Suriname

Man wandelt 600 kilometer per maand

-

Bram (73) wandelt 600 kilometer per maand: “Leuk vind ik het niet, maar het is wel gezond.” Na een fikse hartaanval in 2010 kon de Amsterdams­e Bram (73) niet meer lopen. Hij besloot alles op alles te zetten om zijn benen weer aan de praat te krijgen. De wijkagent zag Bram vaak lopen en deelde een foto op Instagram. Met succes: hij loopt nu ruim veertien marathons per maand.

Bram was razendsnel beter na zijn hartaanval, maar zijn benen lieten hem in de steek. “Doktoren hebben van alles geprobeerd, maar niets hielp. Mijn vrouw heeft MS en loopt slecht, maar zelfs zij liep me voorbij”, vertelt Bram. Een jaar na zijn hartaanval kon Bram weer een beetje lopen. Hij begon met kleine stukjes en nam dan zijn vouwfiets mee. “Als het even niet ging, rustte ik uit op de fiets en dan ging ik later weer verder.” Stukje bij beetje ging het beter en kon de fiets thuis worden gelaten. Altijd houdt hij bij hoe ver hij loopt. “Ik wil precies weten hoe ver ik kan, dus ik probeer telkens een stukje verder.” Elke dag ging hij naar buiten om te oefenen. Sinds 2011 heeft Bram al ruim veertiendu­izend kilometer gelopen en meer dan elfhonderd kilometer gefietst. Elke dag gaat hij vier à vijf keer naar buiten voor een rondje. “Ik begin in de ochtend rond een uur of tien. Als ik dan terug ben, eet ik iets en daarna ga ik voor het tweede rondje. Vervolgens staat de koffie klaar en ik ga daarna voor een derde rondje. Soms volgt nog een vierde of zelfs een vijfde rondje.”

Elke maand loopt hij nu ongeveer zeshonderd kilometer. “Ik probeer nu telkens mijn maandrecor­d te verbeteren.” Deze maand zit Bram al over de driehonder­d kilometer.

Het wandelen doet hij meestal alleen. “Ik luister een beetje naar spelletjes op de radio en muziek. De omgeving is heel groen en mooi.” Je zou denken dat wandelen Brams hobby is en dat hij geniet van zijn tochtjes, maar niets is minder waar. “Leuk vind ik het niet hoor. Het kost bovendien ook nog eens veel tijd”, zegt hij, “Maar het is wel goed voor me.” Zijn doel is om uiteindeli­jk zeventig kilo te wegen en op gewicht te blijven. “Ik ben mijn hele leven gezond geweest, tot ik die hartaanval kreeg. Toen kwam ik ineens aan en ik was enorm zwaar. Nu is er alweer twintig kilo vanaf en ik voel me veel beter.” (RTL)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname