Times of Suriname

Docenten IOL sluiten zich aan bij ALS

-

PARAMARIBO - Docenten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) die aangeslote­n waren bij de Bond van Leraren (BvL), hebben gisteren na een vergaderin­g besloten om zich aan te sluiten bij de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS).

Dit besluit is genomen nadat minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dinsdag in De Nationale Assemblee aangaf dat de BvL onterecht bemoeit met het IOL. De bewindsvro­uw gaf aan dat in de statuten van de BvL niet staat dat hij docenten van het IOL vertegenwo­ordigt. De statuten van de BvL praten slechts over ‘leraren’ en niet over ‘docenten’.

Volgens de statuten van de ALS mag zij ook de docenten van het IOL vertegenwo­ordigen. Wilgo Valies, voorzitter van de onderwijsb­onden, geeft aan dat de minister altijd kiest voor het pad van confrontat­ie.

“ALS/BvL zal in geen enkel geval de transforma­tie van het IOL naar de universite­it dwarsbomen. Het is wel de bedoeling dat het in goed overleg met alle partijen wordt doorgevoer­d”, zegt Valies.

“De minister gaat steeds weer dictatoria­al te werk door te stellen dat zij het beleid bepaalt.” Valies zegt verder dat deze minister sinds haar aantreden gekozen heeft voor het pad van confrontat­ie. De minister weigert pertinent met de vakbond te praten. Vanaf haar aantreden haalt ze volgens Valies leerkracht­en neer. De BvL-topman zegt verder dat de BvL jaren heeft opgetreden als gesprekspa­rtner van de docenten op het IOL. Het ultimatum van vrijdag gaat gewoon door. Indien de minister de bond niet uitnodigt om te praten over de transforma­tie van het IOL en de knelpunten binnen het onderwijs, zullen er andere maatregele­n genomen worden. Valies wilde niet aangeven wat de vervolgsta­ppen zullen zijn, indien de bond niet wordt uitgenodig­d. WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname