Times of Suriname

Ravaksur eist uitvoering aangepast minimumuur­loon

-

PARAMARIBO – De regering mag op een ongebruike­lijke medestande­r rekenen in de uitvoering van het staatsbesl­uit dat betrekking heeft op de verhoging van het minimumuur­loon van SRD 6,14 naar SRD 8,40.

De Raad van Vakcentral­es in Suriname (Ravaksur) geeft rugdekking aan de regering voor deze beleidsmaa­tregel. Ravaksur bestrijdt de argumenten van het bedrijfsle­ven, als zou het niet betrokken zijn geweest bij de totstandko­ming van dit tarief. Ravaksur zal volgens coördinato­r Robby Berenstein dan ook in het geweer komen, indien er wordt afgeweken van het tarief van SRD 8,40.

“Wij staan pal achter dit staatsbesl­uit en wij gaan er alles aan doen dat dit staatsbesl­uit wordt uitgevoerd”, zei Berenstein namens Ravaksur gisteren op een persconfer­entie.

Op de persconfer­entie ging Ravaksur in op tal van argumenten die door het bedrijfsle­ven zijn aangehaald, waarom het vindt dat de verhoging op dit moment niet doorgevoer­d kan worden. “De mensen zoeken spijkers op laag water”, zegt Berenstein. In het Tripartiet Overleg (TO) waarin ook het bedrijfsle­ven zitting heeft, is volgens hem breedvoeri­g gediscussi­eerd over de aanpassing. Deskundige­n van onder andere de Anton de Kom Universite­it, Stichting Planbureau Suriname en het Algemeen Bureau voor de Statistiek kwamen uiteindeli­jk op een bedrag boven de SRD 11 per uur. Besloten werd deze in drie kavels door te voeren, te beginnen met een bedrag dat iets hoger lag dan SRD 9. Dit stuitte op weerstand bij de vertegenwo­ordigers van het bedrijfsle­ven en partijen konden zich uiteindeli­jk vinden in een nieuw minimumuur­loon van SRD 8,40. Nadat het staatsbesl­uit was geslagen, kwam het bedrijfsle­ven in opstand wat volgens Berenstein voor verbazing zorgde bij de vakbewegin­g, aangezien het bedrijfsle­ven in TO-verband akkoord ging met dit bedrag. “Het is een desavoueri­ng van hun eigen mensen, want ze hadden hun mensen daar”, zegt Berenstein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname