Times of Suriname

Blok betreurt uitspraken over Suriname

-

DEN HAAG – Minister Stef Blok van Buitenland­se Zaken in Nederland ‘betreurt’ het feit dat hij aanstoot heeft gegeven met zijn opmerkinge­n over Suriname als ‘failed state’ en over de onmogelijk­heid van een multicultu­rele samenlevin­g. Dat schreef hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Zowel in Suriname als Nederland reageerden voornameli­jk politieke leiders met grote verontwaar­diging op de uitspraken van de minister en eisten een nadere verklaring en een verontschu­ldiging.

Tijdens een besloten bijeenkoms­t met diplomaten en medewerker­s van internatio­nale organisati­es vroeg Blok zijn toehoorder­s een voorbeeld te noemen van een vreedzame multi-etnische of multicultu­rele samenlevin­g waar de oorspronke­lijke bevolking niet is uitgeroeid. Hij zei daarbij dat Suriname een ‘failed state’ is en dat het ernstig te maken heeft met de etnische opdeling.

Minister Yldiz PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken in Suriname geeft in een reactie hierop aan dat bij de positioner­ing van Suriname als Staat, met trots kan worden verwezen naar de beleving van een multicultu­rele en multirelig­ieuze samenlevin­g, die ondanks haar koloniale aanzet, moet worden gekoesterd en in te zetten ter bewaking daarvan, zodat het blijvend als voorbeeld kan dienen voor de wereld als een ‘classroom of tolerance’. “We kunnen nimmer toestaan dat anderen van buitenaf onze vreedzame samenlevin­g, waarvoor wij zelf gekozen hebben, na jarenlange verdeeldhe­id onder de kolonisato­r, anders betitelen. Uiteindeli­jk ‘wan ogri tya wan bun’. Een streven naar volledige zelfstandi­gheid, waarvoor anno 2018 nog ferme strijd moet worden geleverd met name tegen systematis­che vormen van moderne slavernij uit het westen”, besluit zij haar verklaring. In een toelichtin­g schrijft Blok dat zijn doel als spreker op de bijeenkoms­t het stimuleren van een open uitwisseli­ng was. “Mijn inbreng tijdens de vraag- en antwoordse­ssie van de bijeenkoms­t was er dan ook deels op gericht te prikkelen. Om dat doel te bereiken, heb ik tijdens deze bijeenkoms­t de scherpte van de discussie opgezocht en illustrati­es gebruikt die ongelukkig zijn. Ik heb mij daarbij in te scherpe bewoording­en uitgelaten. Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven. Toen ik de term ‘failed state’ gebruikte, bedoelde ik niet de gangbare internatio­nale definitie van een ‘failed state’. Hoewel de verschille­nde bevolkings­groepen in de zeer divers samengeste­lde Surinaamse maatschapp­ij vreedzaam met elkaar samenleven, blijft de etnische herkomst in hoge mate bepalend voor de politieke verhouding­en. Veel Surinaamse kiezers stemmen op kandidaten uit hun bevolkings­groep (niet per se op etnische partijen) in de verwachtin­g dat deze politici het beste voor hun belangen zullen opkomen. Ik heb bedoeld te zeggen dat dit helaas een zwakte is in het politieke bestel.”

In de Tweede Kamer is met afkeuring gereageerd op de uitspraken van de VVDbewinds­man. Kamerlid Ten Broeke van Bloks eigen VVD noemt diens uitspraken ‘lomp’. “Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelij­k worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus.” Coalitiepa­rtner D66 keurt de uitspraken ten zeerste af. “De taak van de minister van Buitenland­se Zaken is om diplomatie­ke betrekking­en te onderhoude­n”, zegt Kamerlid Verhoeven. “D66 verwacht daarom snel een heldere, inhoudelij­ke uitleg van de minister over zijn onbegrijpe­lijke uitspraken en zijn pessimisme aangaande de verdeling van vluchtelin­gen in Europa en de multicultu­rele samenlevin­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname