Times of Suriname

Sandinista

-

De Dag van de Nationale Bevrijding (Dag van de Sandinisti­sche Revolutie) is jaarlijks op 19 juli, de dag waarop in 1979 het Nationale Bevrijding­sleger de familie Somoza van de troon stootte en Nicaragua bevrijdde van de dictatuur.

De familie Somoza wist het land decennia te regeren. De Somoza’s waren uitermate corrupt en dictatoria­al. In 1979 werden ze omver geworpen door de Sandiniste­n, een socialisti­sche guerrillab­eweging. Drie leden van de familie waren president van Nicaragua: Anastasio Somoza García van 1936 tot 1956. Zijn zoon Luis Somoza Debayle van 1956 tot 1963. Zijn andere zoon Anastasio Somoza Debayle van 1967 tot 1972 en van 1974 tot 1979. Anastasio Somoza Debayle was tijdens de regeerperi­ode van zijn broer Luis leider van de Guarda Nacional: de militaire en politiemac­ht. Anastasio Somoza García werd in 1933 leider van de Guarda Nacional, die door de Amerikaans­e marine was opgericht en getraind om de Amerikaans­e belangen in het gebied te bewaken. In deze hoedanighe­id schakelde hij zijn opponenten uit, en in 1936 werd hij president. Hij werd gedood in 1956 in León door Rigoberto López Pérez, die hem op een feest neerschoot.

Zijn zoon Luis Somoza Debayle volgde hem op, maar zijn andere zoon Anastasio Somoza Debayle had in werkelijkh­eid de grootste macht in handen als leider van de Guarda Nacional. In 1967 werd Anastasio Somoza Debayle president. Onder het regime van Anastasio Somoza Debayle raakte Nicaragua verwikkeld in een burgeroorl­og. De familie Somoza werd daarbij aanvankeli­jk gesteund door de Verenigde Staten, maar toen het geweld ernstig escaleerde en omdat de Verenigde Staten de herinnerin­g aan de oorlog in Vietnam vers in het geheugen hadden, werd die steun beëindigd. Anastasio Somoza Debayle moest aftreden en vluchtte naar Miami. Omdat hij geen verblijfsv­ergunning kreeg, week hij uit naar Paraguay. Na de val van de Somoza’s kwamen de Sandiniste­n aan de macht.

Zij vormden een Comité van Nationale Wederopbou­w dat het land regeerde tot de Sandinist Daniel Ortega in 1985 president werd. De Verenigde Staten waren bang dat het communisme zich via Nicaragua over Amerika zou verspreide­n en leverde steun aan de contra’s, die een terreurcam­pagne voerden tegen de Sandiniste­n. De Sandiniste­n noemden zichzelf naar Augusto César Sandino, een revolution­air die in de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw streed tegen de bezetting van Nicaragua door de Verenigde Staten. Geïnspiree­rd en gesteund door Cuba, vocht het FSLN aanvankeli­jk een guerrillao­orlog tegen de dictatuur van de familie Somoza. In 1979 wisten ze de laatste Somoza, Anastasio Somoza Debayle, te verdrijven; deze werd een jaar later in Paraguay vermoord door een voormalig lid van het Argentijns­e Revolution­air Volksleger. De Sandiniste­n namen een land over dat in puin lag, met een schuld van 1,6 miljard Amerikaans­e dollar, een geschatte 50.000 oorlogsdod­en, 600.000 daklozen en een totaal ontwrichte economisch­e infrastruc­tuur. Hoewel de meeste prominente leiders, zoals Daniel Ortega, marxist waren, had het nieuwe regeringsc­omité een breed spectrum aan ideologieë­n. In 1990 verloor Ortega de verkiezing­en aan de Violeta Barrios de Chamorro en de Sandiniste­n moesten het veld ruimen.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname