Times of Suriname

*URRW RQGHU]RHN QDDU EHGUHLJLQJ EUDQGZHHUE­DDV

-

(en Team *rootschali­ge 2psporing - dat zich alleen buigt over grote zaken als moord of criminele organisati­es - onderzoekt een van de doodsbedre­igingen tegen brandweerc­ommandant /een 6chaap. De Amsterdams­e burgemeest­er )emke Halsema pakt de brandweerc­risis met spoed op.

Halsema noemt de bedreiging­en µonaccepta­bel¶. =e heeft gisteren contact gehad met de brandweerc­ommandant. “8iteraard wacht ik het onderzoek van het 2penbaar 0inisterie af. ,k zal het brede dossier brandweer met voorrang behandelen¶¶, zegt ze.

Brandweer 1ederland is µbezorgd¶ dat de bedreiging­en afkomstig zijn uit het eigen korps. 9oorzitter 6tephan :evers noemt dat onaanvaard­baar: “Als hulpverlen­ers zijn we er voor de burger. Daarbij is onderling respect de basis voor onze beroepsuit­oefening. (r is geen plaats voor intimidati­e en bedreiging.¶¶

6chaap deed in februari en maart aangifte van bedreiging met de dood, zo onthulde deze krant gisteren. De oud-politieman is in 2016 aangesteld om de bezem door de organisati­e te halen. Dat stuit op grote weerstand, die varieert van haatdragen­de berichten op Facebook tot concretere bedreiging­en zoals een vermeende geldinzame­lingsactie om 6chaap dood te laten rijden.

Het Team *rootschali­ge 2psporing doet met name onderzoek naar mogelijke betrokkenh­eid van motorbende 1o 6urrender. De Amsterdams­e brandweer telt zeker ppn lid van de Hells Angels en ppn lid van 6atudarah. (en andere brandweerm­an is profession­eel vechter en werd na een titelgevec­ht op sociale media gefelicite­erd door de top van 1o 6urrender.

(en groep van oud-brandweero­fficieren keurt de bedreiging­en stellig af, maar zegt te begrijpen dat de emoties door 6chaaps harde optreden hoog oplopen. =o vergeleek de brandweerc­ommandant de ondernemin­gsraad eerder met maffia. “De brandweer heeft een interne gedragscod­e opgesteld, maar zelf handelt 6chaap daar niet naar¶¶, aldus woordvoerd­er 0art van Troost. De groep heeft een klacht ingediend tegen 6chaap.

Het is uniek dat het tot zo¶n dieptepunt komt binnen een organisati­e, zegt directeur -essica van :ingerden van 6chouten en 1elissen 2rganisati­eontwikkel­ing. =ij kent voorbeelde­n van intimidati­e en pesten op het werk, maar doodsbedre­igingen is ze nooit eerder tegengekom­en. “Het is schokkend dat dit gebeurt binnen een organisati­e die wordt betaald met publiek geld en een voorzienin­g biedt voor ons allemaal.¶¶ 2ntslagen zijn volgens 9an :ingerden onvermijde­lijk. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname