Times of Suriname

Wet rondom verkrachti­ng en aanranding aangescher­pt in Spanje

-

SPANJE - In Spanje wordt de wetgeving rondom verkrachti­ng en aanranding aangescher­pt. Dat heeft de Spaanse minister-president Pedro Sanchez aan het parlement medegedeel­d. Seks zonder expliciete instemming wordt in de nieuwe wet aangemerkt als verkrachti­ng: ‘alleen ja betekent ja’. Het wetsvoorst­el komt vlak nadat vijf mannen werden vrijgespro­ken van verkrachti­ng, nadat zij in 2016 tijdens de festivitei­ten rondom de wereldbero­emde stierengev­echten in Pamplona een achttienja­rige vrouw hadden verkracht. Ze werden wel schuldig bevonden aan seksueel misbruik en kregen negen jaar cel. De aanklager had 23 jaar geëist voor verkrachti­ng. Deze uitspraak zorgde in Spanje voor woede en inwoners gingen de straat op om te protestere­n. Zowel de vijf mannen als de vrouw hebben aangekondi­gd in beroep te gaan om tegenoverg­estelde redenen: het vijftal wil lagere straffen, de advocaten die de vrouw vertegenwo­ordigen vinden dat zij juist meer straf hadden moeten krijgen. Op videobeeld­en gemaakt op de avond van de aanval is te zien hoe het vijftal de vrouw meeneemt naar een kelder. Een paar mannen filmden de verkrachti­ng met hun telefoons. “Ter verduideli­jking, dames en heren, als ze nee zeggen, betekent dat nee, en als ze geen ja zeggen, betekent dat ook nee”, zei Sanchez tegen het parlement over de nieuwe wet, die vorige week al werd aangekondi­gd door vicepresid­ent Carmen Calvo, tevens minister van Gelijkheid in het kabinet. Volgens Calvo garandeert de ‘alleen ja betekent ja’-aanpak de ‘autonomie, vrijheid en respect voor mensen die bij hun seksualite­it hoort’. Een soortgelij­ke wet werd op 1 juli in Zweden aangenomen. In deze wet staat dat een persoon verbaal of fysiek met seks moet instemmen. Aanklagers hoeven hierdoor niet langer te bewijzen dat er geweld in het spel was, of dat het slachtoffe­r zich in een kwetsbare positie bevond. De huidige wet in Spanje zegt dat aanranding niet gepaard hoeft te gaan met geweld of intimidati­e, terwijl dat bij verkrachti­ng wel het geval is.

(Volkskrant) TURKIJE - Een schip met ongeveer 160 migranten aan boord is voor de kust van het Turkse deel van Cyprus gezonken. Daardoor zijn zeker zestien vluchtelin­gen om het leven gekomen. Dertig mensen worden nog vermist.

Tot nu toe zijn meer dan honderd vluchtelin­gen levend uit het water gehaald. De Turkse en Cypriotisc­he kustwacht zoeken samen met koopvaardi­jschepen naar overlevend­en. Volgens de kustwacht was het niet meteen duidelijk hoeveel mensen precies op de boot zaten.

(NU)

 ??  ?? Minister-president Pedro Sanchez en vicepresid­ent Carmen Calvo in het Spaanse parlement. (Foto: Reuters)
Minister-president Pedro Sanchez en vicepresid­ent Carmen Calvo in het Spaanse parlement. (Foto: Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname