Times of Suriname

Griekenlan­d laat 1.500 transmigra­nten overkomen

-

GRIEKENLAN­D - Griekenlan­d gaat binnenkort 1.500 asielzoeke­rs uit Duitsland overnemen, in het kader van een akkoord dat de twee landen eind vorige maand sloten, na de Europese asieltop. Dat heeft de Griekse migratiemi­nister Dimitris Vitsas gisteren gemeld. In ruil beloofde Berlijn aan Athene 2.900 kandidaten voor familieher­eniging te aanvaarden. De Duitsers stemden al in met 2.000 aanvragen, aldus Vitsas.

“In de eerste helft van dit jaar waren er uit Duitsland 1.500 opnamevrag­en, en die zullen aanvaard worden”, bevestigde de minister tijdens een persconfer­entie. Duitsland kwam eind juni met Griekenlan­d en Spanje overeen dat vluchtelin­gen die aan de Duits-Oostenrijk­se grens opgepakt zullen worden, teruggestu­urd kunnen worden als ze in een van die twee landen al geregistre­erd worden. In afwachting van de langverwac­hte hervorming van het Europees asielsyste­em hebben zulke akkoorden als doel “een Europese oplossing te vinden om de migratiest­room te beheren en eenzijdige handelinge­n te beperken”, aldus Vitsas.

De Duitse bondskanse­lier Merkel beloofde zulke akkoorden met andere EUlanden af te sluiten, om zo haar minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer te overtuigen af te stappen van zijn plannen. De CSU’er wilde vanaf begin juli eenzijdig beginnen met het terugsture­n van alle vluchtelin­gen die al in een ander EU-land geregistre­erd stonden.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname