Times of Suriname

Gevangenis­brieven onthuld op honderdste geboorteda­g Nelson Mandela

-

AFRIKA - Gisteren was het exact honderd jaar geleden, op 18 juli 1918, dat Nelson Mandela werd geboren. Later zou hij een inspiratie voor de wereld worden. Maar 27 jaar lang, tussen 1963 en 1990, werd hij als politiek gevangene opgesloten door het racistisch­e apartheids­regime in Zuid-Afrika. Tijdens zijn gevangensc­hap schreef Mandela honderden brieven. Die zijn nu gebundeld in het boek ‘The Prison Letters of Nelson Mandela’.

Hij schreef een groot aantal brieven aan dierbaren, landgenote­n, gevangenis­autoriteit­en en overheidsf­unctionari­ssen. Aanvankeli­jk mocht hij slechts om de zes maanden een brief schrijven en ontvangen. Nog later werden ze altijd gecensuree­rd. Zijn epistels zijn nu samengebra­cht in een nieuw boek ‘The Prison Letters of Nelson Mandela’ (‘De gevangenis­brieven van Nelson Mandela’). Deze korte fragmenten, die vaak aangrijpen­d en zeer persoonlij­k zijn, geven een glimp van de man die uiteindeli­jk uit de gevangenis wandelde als een levende legende. Op 26 september 1968 stierf Mandela’s moeder Nosekeni. Hij mocht haar begrafenis niet bijwonen. Hij kon enkel maar brieven schrijven naar de personen die de begrafenis wel hadden bijgewoond. In die brieven betuigde hij zijn steun en dankbaarhe­id. Op 14 oktober 1968 schreef Mandela een brief aan zijn neef Kaiser Matanzima. Die was op dat moment de Hoogste Minister van Transkei, een onafhankel­ijk land dat in 1994 herenigd werd met Zuid-Afrika.

(AD)

 ??  ?? Zuid-Afrikaanse president, Nelson Mandela, bij zijn vrijlating uit de gevangenis op 11 februari 1990. (Foto: History)
Zuid-Afrikaanse president, Nelson Mandela, bij zijn vrijlating uit de gevangenis op 11 februari 1990. (Foto: History)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname