Times of Suriname

,HUODQG KDDOW LQYHVWHULQ­JHQ ZHJ XLW IRVVLHOH HQHUJLH

-

+LVWRULVFK

,erland verkoopt alle investe ringen in gas olie en steen kool. +et wordt daarmee het eerste land ter wereld dat zich aansluit biM de divestment campagne.

%iM divestment desinveste ren wordt de striMd tegen de klimaatver­andering via aan delenporte­feuilles gevoerd. $ctivisten roepen instellin gen overheden en andere aandeelhou­ders op om hun investerin­gen in vuile ener gie van de hand te doen. 0et succes in enkele Maren tiMd is de beweging uitgegroei­d van een kleinschal­ig initiatief aan universite­iten tot een wereld wiMd fenomeen. 0et de beslissing van het ,erse /agerhuis gisteren stapt nu voor het eerst ook een nati onale overheid mee in de be weging en dat is historisch zeggen klimaatorg­anisaties. +et ,erse nationale investe ringsfonds goed voor een waarde van milMard euro moet nu alle investerin­gen in steenkool olie en gas µzo snel als mogeliMk¶ afstoten. ³'e ,erse beslissing is een belangriMk­e overwinnin­g en stuurt een duideliMk signaal dat breken met de fossiele brandstofi­ndustrie de nieuwe norm aan het worden is in die bedriMven investeren is niet langer economisch leefbaar maar ook moreel onaanvaard baar´ zegt 1icolz :oMewoda van klimaatorg­anisatie . org. ³'e enige manier om de klimaatcri­sis aan te pakken is stoppen geld te sluizen naar de fossiele industrie en in de plaats daarvan te investeren in de enorme opkomst van hernieuwba­re energie.´ $l meer dan instellin gen hebben laten weten hun investerin­gen uit fossiele brandstoff­en terug te trek ken. 6amen ziMn die instel lingen goed voor een totale portefeuil­le van duizenden milMarden euro¶s. %iM de in stellingen ziMn zo¶n honderd stichtinge­n en grote ste den als 6tockholm 3ariMs .openhagen en :ashington '& en ook het 1oorse 3ensioenfo­nds met biMna

milMard dollar het groot ste investerin­gsfonds ter we reld.

2ok prominente universi teiten als die van 6tanford en <ale hebben zich gesn gageerd om te divesteren in olie steenkool en gas. 6inds de enc\cliek van 3aus )ranciscus groeit ook het aantal katholieke instelling­en dat ziMn beleggings­portfolio¶s klimaatvri­endeliMk maakt.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname