Times of Suriname

6DQLWDLUH RQJHOLMNKH­LG HHQ JHYROJ YDQ RQV DQGURFHQWU­LVFK GHQNHQ

-

6anitaire ongeliMkhe­id is niet alleen een gevolg van ons an drocentris­ch denken ook vali disme i.e. discrimina­tie mar ginalisati­e en stigmatisa­tie van mensen met een mentale en of f\sieke functiebep­erking en andere discrimina­tiegronden spelen een grote rol. :at deze gronden gemeenscha­ppeliMk hebben is het feit dat we een bepaald mensbeeld als norm nemen nameliMk de mobiele man.

+et wordt hoog tiMd dat we het androcentr­isch denken binnen onze maatschapp­iM deconstrue­ren. ³$ndrocentri watte" :aarom gebruiken die toch altiMd zulke moeiliMke termen"´ horen we Mullie al denken. 7Mah de reden daar voor is dat wiM met 3,66 2)) in tegenstell­ing tot vele andere politicae de mensen die we willen vertegenwo­ordigen niet dom willen houden. 'e bevolking kan pas voor ziMn eigen rechten opkomen wanneer men over de Muiste woordensch­at beschikt om het ongenoegen te uiten. +et ongenoegen over de verschil lende vormen van discrimina tie die hen uitsluiten van het dageliMks leven. +et ongenoe gen over de machteloos­heid die men ervaart wanneer men opnieuw politici elkaar zien uitkaffere­n of zwart maken op Twitter in plaats van de pro blemen in onze samenlevin­g structuree­l en via een duur zame oplossing aan te pakken. +et ongenoegen over het niet gehoord worden door de elite die hun toekomst in handen hebben omdat deze elite niet verstaat wat de bevolking vraagt. 0et de Muiste termino logie kunnen we als bevolking heel ver geraken veel verder dan waar we op dit moment over dromen. 'aarom dat we willen uitleggen wat andro centrisch denken inhoudt en hoe het tot uiting komt in onze maatschapp­iM.

+et androcentr­isme is een term afkomstig uit de vorige eeuw en werd bekender via het boek van *ilman

The Man-Made World or Our Androcentr­ic Culture. ZiM om schriMft de term kort als de monopolise­ring van de ganse maatschapp­iM door het manne liMke geslacht.

*ezien de beperkende aard van deze definitie en de evo lutie die termen zoals geslacht en genderiden­titeit de laatste eeuw hebben doorgemaak­t omschriMve­n we zelf het an drocentris­me als ³het centraal en dus belangriMk achten van alles wat de dag van vandaag in het algemeen als µman neliMk¶ gepercipie­erd wordt i.e. de µmanneliMk­e¶ norm ´. :aarom deze aanpassing" 2mdat er doorheen de Maren niet zoveel is veranderd wat betreft ons androcentr­isch denken terwiMl er toch al meer vrouwen en transrecht­en in de wet ziMn geschreven en al iets meer vrouwen belangriMk­e posities hebben ingenomen in onze maatschapp­iM hoewel deze nog altiMd eerder de uit zondering dan de regel ziMn zeker voor transperso­nen .

+et androcentr­isme is niet en kel afkomstig van µhet manne liMk geslacht¶ maar zit zodanig verweven in ons denken en doen dat ieder van ons zich er schuldig aan maakt net zoals biM seksisme. 9ormen van dit androcentr­isch denken vinden we overal in onze maatschap piM terug.

Zelf heeft $shle\ 9ande kerckhove ppn van de initia tiefneemst­ers van 3,66 2)) zich geconcentr­eerd op het 1ederlands­talig taalgebrui­k binnen haar masterthes­is voor de richting *ender en 'iversiteit. 'aarnaast vinden we het terug binnen de ge neeskunde de farmacie het politieke wereldMe de beel dende kunsten « en ook in het stedeliMk sanitair beleid. 6anitaire ongeliMkhe­id is niet enkel een gevolg van ons an drocentris­ch denken het ver sterkt dit denken. :at betreft het urinoirbel­eid in het open baar bevinden we ons in een vicieuze cirkel die ooit gestart is met het feit dat mannen de publieke sfeer beheersten en vrouwen zoveel mogeliMk binnenshui­s moesten bliMven zeker de riMkere vrouwen die niet mochten of hoefden te werken . 3as wanneer meer en meer vrouwen gingen werken voorzag men aparte toiletten voor hen wegens veiligheid­s redenen. 'eze redenering om een apart toilet te voorzien is terecht maar wordt het niet hoog tiMd om onze focus te verleggen van slachtoffe­r naar dader en daders van seksuele intimidati­e of seksueel geweld deftig aan te pakken"

0et 3,66 2)) hopen we dat dankziM de 0e7oo beweging er eindeliMk structurel­e maat regelen worden getroffen om daders van deze misdriMven effectief te straffen. Zo kunnen we ons doel om het discrimi nerend stedeliMk urinoirbel­eid te veranderen naar een inclu sief stedeliMk sanitair beleid gemakkeliM­ker bereiken.

-a het urinoirbel­eid is discri minerend en een mooi voor beeld van het androcentr­isch denken. Zolang we enkel uri noirs toelaten in het openbaar geven we immers de bood schap aan iedereen dat enkel de hoge nood van mobiele mannen belangriMk is. 'e hoge nood van andere mensen is maar een biMzaak. (DeWereldMo­rgen/Foto: AT5)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname