Times of Suriname

Suriname eist verontschu­ldiging van Nederlands­e minister

-

PARAMARIBO - Op het Ministerie van Buitenland­se Zaken (BUZA) is op 19 juli Jaap Frederiks, de tijdelijk zaakgelast­igde van Nederland, ontboden. Aan hem is een protestnot­a overhandig­d namens de Surinaamse regering, waarin staat aangegeven, dat Suriname verwacht dat Stef Blok, de Nederlands­e minister van Buitenland­se Zaken, op de kortst mogelijke termijn zijn gewraakte uitspraken over Suriname intrekt en zijn excuses aanbiedt aan het volk van de republiek Suriname.

In de protestnot­a stelt de regering van Suriname dat de uitspraken van de minister, die hij deed tijdens een bijeenkoms­t van Nederlande­rs werkzaam bij internatio­nale organisati­es, de zoveelste grove aantijging is tegen de rust en stabilitei­t in de republiek Suriname. Die kan alleen bedoeld zijn om Suriname en zijn bevolking internatio­naal negatief af te schilderen, ten einde de Surinaamse natie te isoleren, met als mogelijke agenda de bewerkstel­liging van een herkolonis­atie.

“Hierbij kan tevens verwezen worden naar onder andere het onlangs door het Ministerie van Buitenland­se Zaken van het Koninkrijk der Nederlande­n verstrekte negatief reisadvies met betrekking tot Suriname”, stelt BUZA in de protestnot­a. BUZA zal de internatio­nale gemeenscha­p via de geëigende diplomatie­ke kanalen informeren over deze aangelegen­heid.

Voorts wenst het ministerie bekend te maken dat de uitspraken gedaan door de Nederlands­e minister worden aangemerkt als een gebrek aan oriëntatie inzake de samenstell­ing en leefvormen in Suriname en als uiting van diepe minachting. Bovendien zijn ze in strijd met de realiteit aangaande het met veel inspanning­en bereikte klimaat van saamhorigh­eid, de afwijzing van de door de koloniale machthebbe­r toegepaste verdeeldhe­id onder de diverse etnische groepering­en, alsmede de weg die is afgelegd voor de vestiging van een democratis­che rechtsorde.

BUZA constateer­t dat de door het Koninkrijk der Nederlande­n gewenste normalisat­ie van betrekking­en, in flagrant contrast staat met de uitspraken gedaan door de minister van Buitenland­se Zaken van het Koninkrijk der Nederlande­n en daarboveno­p een onacceptab­ele houding van interventi­e en inmenging etaleren in de binnenland­se aangelegen­heden van de Republiek Suriname. De regering van Suriname zal zich blijvend inzetten tegen elke vorm van moderne kolonisati­e, daarbij ons land presentere­nd als één in vreedzaam bij elkaar levend volk met de bijzondere kenmerken van een multi-etnische, religieuze en culturele samenlevin­g, een harmonieus geheel welke als voorbeeld dient voor de wereld zijnde een classroom of tolerance. Deze verworvenh­eid is verankerd in de Grondwet en het Surinaams volkslied en zal dus ook blijvend tot uitdrukkin­g worden gebracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname