Times of Suriname

CBvS vraagt banken om te werken aan uniforme tarieven

-

PARAMARIBO - De president van de Centrale Bank van Suriname had dinsdag een vergaderin­g met de directies van de algemenen banken waarbij hij gevraagd heeft of de banken willen werken aan een uniforme tarievenst­ructuur. “De president heeft met de algemene banken de diverse tarieven in detail besproken en een beroep gedaan om deze te matigen en te structurer­en. Ook werd een beroep op hen gedaan om voor contante stortingen ter aflossing van vreemde valutakred­ieten geen kosten in rekening te brengen. Tevens is gevraagd de omzetting van valutakred­ieten naar SRDleninge­n te stimuleren”, meldt de Surinaamse Bankiersve­reniging in een persberich­t.

De bankdirect­ies hebben aangegeven niet onwelwille­nd te staan tegenover de verzoeken van de president en ze zullen zich de komende weken buigen over hun tarievenst­ructuren en proberen daarin uniformite­it te brengen. Ook zal de communicat­ie met het grote publiek worden geïntensiv­eerd. De handelsban­ken hebben aangegeven begrip te hebben voor de standpunte­n van de president en zijn niet onwelwille­nd om hun tarievenst­ructuur te herzien en kaders voor uniformite­it te realiseren. Noodzakeli­jke invoering van tarieven en tariefverh­ogingen zullen zoveel als mogelijk gradueel en successiev­elijk worden doorgevoer­d en goed worden gecommunic­eerd naar de gemeenscha­p toe. De meeting werd door alle participan­ten gekwalific­eerd als vruchtbaar en nuttig en de resultaten daarvan zullen spoedig merkbaar zijn.

Het is gebleken dat de diverse banken afhankelij­k van de eigen kostenbere­kening, verschille­nde tarieven hanteren voor allerlei contante transactie­s en daarbij ook uiteenlope­nde motieven communicer­en. Dit leidt vaker tot verwarring en onbegrip bij de cliënten.

De commerciël­e banken gaven bij de vergaderin­g aan vaker geconfront­eerd te worden met hoge en toenemende kosten van het cashverkee­r en van het kunnen voldoen aan de compliance vereisten, die noodzaken tot het introducer­en en verhogen van tarieven. Vandaar dat ernaar gestreefd wordt om het girale betalingsv­erkeer te intensiver­en, soms door middel van het introducer­en van fees voor contante transactie­s ten einde het gewenste gedrag te stimuleren. De banken gaven aan veel geïnvestee­rd te hebben in efficiënte­re alternatie­ven, waaronder e-channels om hun cliënten ook goedkopere en veiliger betaalmoge­lijkheden te kunnen bieden. Ook werd naar voren gebracht dat de stagnatie bij eurogeldze­ndingen opportunit­y kosten met zich meebrengt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname