Times of Suriname

“Goede afstemming met pg”

-

PARAMARIBO - De Counter Terrorism Intelligen­ce Unit (CTIU) wordt gezuiverd en aangevuld. De afgelopen dagen is er veel ophef ontstaan over het eventueel ontmantele­n van deze gespeciali­seerde politie-eenheid. Volgens justitiemi­nister Stuart Getrouw gaat het niet om een “ontmanteli­ng” of “ontbinding” van de CTIU. Deze begrippen zijn ongelukkig­erwijs gebruikt in een uitgevaard­igde dagorder, maar de correctie heeft intussen plaatsgevo­nden.

De indruk zou ook zijn ontstaan dat de minister De Nationale Assemblee onwaarhede­n heeft voorgehoud­en over afstemming met de procureur-generaal (pg) over ontbinding van de CTIU. Volgens de pg is nimmer met hem daarover gecommunic­eerd. Getrouw bevestigt dit en stelt dat zijn verklaring van dinsdag uit haar context is gehaald. “Wij hebben nimmer gesproken over de ontbinding van de unit, maar wel over het terugroepe­n van de politieman­nen die deel uitmaken van die unit.

De unit, waarover men het heeft, komt niet voor in de organisati­estructuur van het Korps Politie Suriname, maar is deel van het directoraa­t Nationale Veiligheid”, zei Getrouw gisteren in het parlement. Zaak is volgens hem wel dat er een zuivering nodig was binnen de CTIU. Ook de aanvulling met onder anderen douaniers blijkt een must te zijn voor meer effectivit­eit. Woensdag is met de pg afgesproke­n om zo snel als mogelijk de CTIU weer operatione­el te maken met een reeks nieuwe leden van de gewapende eenheden. De rekruterin­g is intussen begonnen. “Het profiel zal zijn op basis van competenti­e en integritei­t. Die harde afspraken heb ik gisteren in de vooravond telefonisc­h gemaakt met de procureur-generaal. We zijn op één lijn”, aldus Getrouw gisteren in het parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname