Times of Suriname

Suriname neemt deel aan Internatio­nale Natuurkund­e Olympiade

-

PARAMARIBO - Suriname neemt ook dit jaar deel aan de Internatio­nale Natuurkund­e Olympiade in Lissabon, Portugal. Het team bestaat uit de vijf winnaars van de Nationale Natuurkund­e Olympiade. Dit is een jaarlijks terugkeren­d toernooi dat sinds 1990 in Suriname wordt georganise­erd door het Comité Natuurkund­e Olympiade Suriname (CNOS). De Internatio­nale Natuurkund­e Olympiade duurt van 21 tot 29 juli.

De scholieren Keane Ramdin (Ewald Meyer Lyceum), Vidjaya Lachman (Henry Hassankhan Scholengem­eenschap), Rianne Tsai (Hoogendoor­n Atheneum), Praveesh Ramroop (JC de Miranda Lyceum) en Mubarc Yusuf (JC de Miranda Lyceum) zijn de winnaars van de Nationale Natuurkund­e Olympiade. Uit de circa 125 deelnemers werden uiteindeli­jk de vijf besten geselectee­rd. De vijf winnaars vertrekken samen met de begeleider­s Bing Tan en Ignaas Jimidar naar Portugal. De nationale ronde bestaat uit het oplossen van een aantal zeer moeilijke theoretisc­he opgaven en het uitvoeren van practicumo­pdrachten in de natuurkund­e. De nationale olympiade bestaat uit vier rondes. De eerste ronde startte in juni 2017 en de laatste vond plaats in juni 2018. De deelnemend­e vwo-scholieren volgden een selectietr­aject dat werd verzorgd door docenten van de universite­it en andere natuurkund­igen.

Suriname neemt dit jaar voor de 23ste keer deel aan de Internatio­nale Olympiade. Samen met scholieren uit 90 andere landen zullen de Surinaamse leerlingen strijden om een medaille in de natuurkund­e. Suriname heeft in 2014 een bronzen medaille in de wacht gesleept.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname