Times of Suriname

/H]LQJ RYHU $QGUH /RRU

-

3$5$0$5,%2 ± ,n het /alla 5RRkh 0useuP ZRrdt vanavRnd een lezinJ JeRrJa niseerd Rver $ndre /RRr µde histRriFus en de SersRRn¶. 'e sSreker van de avRnd is $ard 9eldhuizen van stiFhtinJ %RerRe kRn 0akandra. 'e lezinJ vanJt aan RP . uur en ZRrdt JehRuden in *eERuZ van het /alla 5RRkh FRPSle[.

Andrp Loor, geboren op 17 februari 1931 te Uitvlugt, Paramaribo en overleden op 10 december 2013, was een Surinaamse historicus. Loor werd geboren in een ‘boeroegezi­n’. Na het behalen van zijn akte als hoofdonder­wijzer vertrok hij in 1956 naar Nederland waar hij in 1962 zijn kandidaats­e[amen geschieden­is haalde aan de 9rije Universite­it in Amsterdam. Na terugkeer in Suriname was hij ondermeer werkzaam in het middelbaar onderwijs en aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Hij gaf in de periode 1972-1979 ook leiding aan de afdeling Culturele =aken op het departemen­t van Onderwijs. In deze periode is hij een jaar in Nederland geweest om zijn studie geschieden­is af te rond. Daarnaast was Loor lid van vele commissies en nauw betrokken bij culturele activiteit­en en sportzaken in Suriname. Hij heeft vele publicatie­s over de geschieden­is van Suriname en andere onderwerpe­n op zijn naam en hij heeft ook bijgedrage­n aan diverse televisiep­rogramma’s. Op 19 september 2013 presenteer­de hij het boek ‘Andrp Loor vertelt...1850-1950’, dat enthousias­t werd ontvangen. Dit zou zijn laatste werk zijn. Loor overleed op 82-jarige leeftijd aan een hartstilst­and. Op 18 december 2013 werd hij met staatseer begraven.

Hij was Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Officier in de Ere-Orde van de Palm. In 1994 werd hij benoemd tot eredoctor in de maatschapp­ijwetensch­appen van de universite­it van Suriname. In 2002 werd hem de 9isser Neerlandia­prijs toegekend voor persoonlij­ke verdienste. In het jaar 2000 werd Loor de .wakoe-award uitgereikt. In 2006 werd een liber amicorum voor Loor samengeste­ld, onder redactie van Jerry Egger. In 2011 heeft De Surinaamsc­he Bank een bibliothee­k geopend met daarin een collectie van 1.200 boeken over Suriname die Loor had verzameld. Om de belangrijk­e rol van Loor voor de Surinaamse geschiedsc­hrijving te benadrukke­n, is in 2012 voor het gebouw van het Nationaal Archief Suriname aan de 0r J Lachmonstr­aat te Paramaribo een bronzen kopstuk geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname