Times of Suriname

$GHPEHQHPHQ­GH SODDWVHQ *|EHNOL 7HSH LQ 7XUNLMH

-

*|Eekli TeSe 1avelEerJ is een EerJheiliJ­dRP dat Pet een RuderdRP van FirFa . jaar het Rudste Eekende teP SelFRPSle[ ter Zereld is. +et is JeERuZd rRnd het EeJin van het neRlithiFu­P en staat RS het hRRJste Sunt van een lanJJerekt­e EerJketen RnJeveer kP ten nRRrdRRste­n van Şanlıurfa, een stad in het zuiden van Turkije.

9yyr het begin van de opgravinge­n, werd de heuvel die het heiligdom bedekte als landbouwgr­ond gebruikt. *eneraties van boeren hadden steeds maar weer ‘vervelende’ stenen weggehaald en op grote hopen gestapeld. Ook hadden boeren geprobeerd om grote stenen die in de grond zaten, kapot te slaan. 9eel is daarmee uit onwetendhe­id vernield. Archeologe­n begrepen dat deze steil oprijzende heuvel niet van natuurlijk­e oorsprong kon zijn. 5ond 1962 ontdekte men er grote, 7-vormige pilaren in de grond. De Amerikaans­e archeoloog Peter Benedict vermoedde dat ze uit de steentijd stamden. Sinds 1994 doet het Deutsches Archlologi­sches Institut, in samenwerki­ng met het museum van Şanlıurfa onder leiding van .laus Schmidt opgravinge­n en onderzoek.

De opeenstape­ling van lagen, wijst erop dat deze plaats meerdere duizenden jaren in gebruik is geweest, mogelijk al vanaf het mesolithic­um. In de oudste nederzetti­ngslaag (laag III) vond men monolithis­che 7-vormige pilaren, die samen met (grof gestapelde) muren cirkelvorm­ige of ovale bouwwerken vormen. In het midden van zo een bouwwerk staan telkens twee nog grotere 7-pilaren. 7ot nu toe zijn vier van zulke bouwwerken ontdekt met doorsneden tussen de 10 en 30 meter. Op grond van geofysisch­e onderzoeke­n vermoedt men dat er nog zestien van dergelijke bouwwerken onder de grond liggen. Door middel van C14daterin­g kan men het begin van deze laag dateren op minimaal 11.000 v. Chr. (in het late mesolithic­um dan wel het zeer vroege neolithicu­m). Het einde van deze laag kan men plaatsen op circa 9.000 v. Chr. (in het prekeramis­ch neolithicu­m A of PPNA). In de jongere laag II vond men meerdere aan elkaar grenzende rechthoeki­ge ruimten met vloeren van gemalen kalk die herinneren aan de terrazzovl­oeren van het 5omeinse 5ijk. Deze laag kan men dateren op ongeveer 8.000 v. Chr. (in het prekeramis­ch neolithicu­m B of PPNB). De jongste laag I bestaat uit sedimenten en is de laag die vyyr de opgraving als landbouwgr­ond diende. Aan het begin van het achtste millennium v. Chr. verloor de Navelberg blijkbaar zijn betekenis. Het comple[ is echter niet domweg in vergetelhe­id geraakt en in de loop der tijden door de natuur verzwolgen het werd bewust met aarde bedolven. :aarom dit gebeurde, is niet duidelijk maar het heeft het monument voor de wereld behouden. Nog maar 1,5 procent van het hele gebied is opgegraven en alleen bij het tweede bouwwerk (B) werd het vloernivea­u van laag III bereikt. Ook hier kwam een terrazzovl­oer tevoorschi­jn. :oongebouwe­n zijn tot nu toe niet gevonden in het comple[, wel ³speciale gebouwen´ die waarschijn­lijk voor rituele bijeenkoms­ten werden gebruikt. Het comple[ werpt meer vragen op dan archeologe­n en historici kunnen beantwoord­en. =o is het niet duidelijk waarom binnen de heiligdomm­en achteraf steeds maar weer muren opgetrokke­n werden. *|bekli 7epe geldt als de archeologi­sche vondst van het millennium. Deze vondst wordt echter verschille­nd gewnterpre­teerd. Niet alleen de reusachtig­e grootte, ook het feit dat hier zoveel pilaarheil­igdommen naast elkaar staan, maakt het comple[ uniek. Er zijn tot op heden elders geen vergelijkb­are comple[en uit deze tijd gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname