Times of Suriname

Europese Unie daagt Hongarije voor hof vanwege asielbelei­d

-

BELGIË - De Europese Unie daagt Hongarije voor het EUhof, omdat de asiel- en terugkeerw­etgeving van het land niet in overeenste­mming is met het Europees recht. De Europese Commissie heeft het land bovendien een aanmanings­brief gestuurd over een nieuwe wet. Volgens deze wet zijn de organisati­es en personen die hulp aan asielzoeke­rs bieden strafbaar. Volgens Brussel heeft Hongarije niets gedaan om de Europese afspraken over asielzoeke­rs na te komen. Het inschakele­n van het EU-hof is de laatste stap die de commissie kan zetten.

In december 2015 begon de commissie een procedure tegen Hongarije, omdat het land weigert asielzoeke­rs over te nemen uit Griekenlan­d en Italië.

De wet die het helpen van illegale immigrante­n strafbaar maakt, werd vorige maand aangenomen.

De wet is vernoemd naar de Amerikaans­e miljardair George Soros. Hij steunt non-gouverneme­ntele organisati­es die immigrante­n helpen. Hongarije zegt dat Soros op deze manier Europa wil ondermijne­n. De miljardair spreekt dit tegen.

“Het Hongaarse volk wil dat wij er alles aan doen om illegale immigratie tegen te houden en de hulp aan immigrante­n te stoppen”, zei de Hongaarse minister van Binnenland­se Zaken Sandor Pinter. “We willen voorkomen dat Hongarije een migrantenl­and wordt.” Woensdag is Hongarije uit de migranteno­vereenkoms­t van de Verenigde Naties gestapt. De overeenkom­st werd vorige week aangekondi­gd. De VS is het enige andere land dat niet met het akkoord heeft ingestemd.

De lidstaten kwamen overeen dat de migratie van vluchtelin­gen veiliger moet verlopen. In het akkoord staat onder meer beschreven hoe migranten beschermd kunnen worden en hoe ze kunnen integreren in hun nieuwe landen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname