Times of Suriname

Minister VK noemt bericht over identiteit verdachten zaak Skripal ‘speculatie’

-

VERENIGD KONINKRIJK - Berichten dat de Britse politie Russische verdachten heeft geïdentifi­ceerd die achter een aanslag met gif op een Russische ex-spion in Salisbury zouden zitten, zijn onzin. Dit heeft de Britse minister van Veiligheid, Ben Wallace, gezegd in een reactie op dat in Groot-Brittannië gebrachte nieuws.

“Dit verhaal valt naar mijn mening in de categorie slecht geïnformee­rd en wild gespeculee­rd”, aldus Wallace. Het persbureau Press Associatio­n berichtte dat “onderzoeke­rs denken dat ze de vermeende daders achter de novichokaa­nval hebben geïdentifi­ceerd. Ze weten zeker dat het om Russen gaat”.

De bron van PA meldde dat er voor de identifica­tie van de verdachten beelden van bewakingsc­amera’s werden gebruikt en dat die vergeleken werden met gegevens van mensen die rond dat moment het Verenigd Koninkrijk binnen waren gekomen. De aanslag met het zenuwgas novichok van begin maart was gericht op een voormalige dubbelspio­n, Sergei Skripal en zijn dochter. De daders gebruikten novichok, een chemisch wapen dat ooit in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld.

Skripal en zijn dochter lagen allebei in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar overleefde­n de aanslag.

Vorige maand kwam een Brits koppel in Amesbury in aanraking met hetzelfde zenuwgas als waarmee Skripal en zijn dochter waren vergiftigd. De 44-jarige Dawn Sturgess overleed, haar partner Charlie Rowley wordt nog behandeld in het ziekenhuis. De politie vond een flesje met het gif in het huis van de twee en mogelijk is dat flesje ook gebruikt bij de aanval in Salesbury, waar Skripal en zijn dochter werden vergiftigd.

Meerdere landen, ook Nederland, hielden Rusland verantwoor­delijk voor de aanval op Skripal. Daarop besloten ze om Russische diplomaten uit te wijzen. Rusland ontkende betrokken te zijn bij de aanval en reageerde vervolgens hetzelfde door ook diplomaten uit te wijzen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname