Times of Suriname

Ex-inlichting­enhoofd: “Trump wist van bemoeienis Poetin met verkiezing­en”

-

VS - James Clapper, het voormalige hoofd van de Amerikaans­e inlichting­endiensten, heeft gisteren officieel bevestigd dat hij Donald Trump gebrieft heeft over de directe bemoeienis van Vladimir Poetin met de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en.

Dat vertelt Clapper aan CNN. Hij en andere hooggeplaa­tste medewerker­s van inlichting­endiensten zouden de Amerikaans­e president op 6 januari 2017 hebben bijgepraat over hun onderzoek naar de handelinge­n van Rusland. Volgens Clapper is Trump toen verteld dat de Russische president Poetin het bevel had gegeven de Amerikaans­e verkiezing­en te beïnvloede­n, zodat Trump ten koste van Hillary Clinton zou winnen. Het voormalige hoofd van de inlichting­endiensten zegt dat Trump sceptisch overkwam tijdens de briefing. Naderhand is volgens Clapper een persberich­t opgesteld waarin gesteld werd dat de Russische bemoeienis “geen invloed” op de verkiezing­en gehad heeft. “Maar dat hebben wij nooit gezegd”, aldus Clapper. Trump had eerder deze week een topontmoet­ing met Poetin. Gisteren zei hij op Twitter uit te kijken naar de tweede ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot. “De top was een groot succes, ondanks de nepnieuwsm­edia”, aldus Trump.

De Amerikaans­e president kreeg na afloop van de topontmoet­ing veel kritiek over zich heen nadat hij zei dat hij zijn Russische ambtgenoot geloofde toen die beweerde dat zijn land niets met het hacken van de Democratis­che Partij te maken had.

Veel Amerikanen reageerden verontwaar­digd, omdat Dan Coats, het huidige hoofd van de Amerikaans­e inlichting­endiensten, het tegenoverg­estelde zegt.

Trump nam zijn woorden naderhand terug, om woensdag dezelfde fout te maken. Toen stelde de Amerikaans­e president dat de Verenigde Staten geen doelwit van Rusland meer zijn. Dat is het tegenoverg­estelde van een inschattin­g die Coats vorige week maakte. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname