Times of Suriname

Noodtoesta­nd in Turkije na twee jaar beëindigd

-

TURKIJE - Na twee jaar is in Turkije de noodtoesta­nd opgeheven. Die werd kort na de mislukte staatsgree­p in 2016 afgekondig­d en verliep in de nacht van woensdag op donderdag.

Door de noodtoesta­nd konden bepaalde vrijheden worden ingeperkt en kon de regering decreten uitvaardig­en die geen goedkeurin­g van het parlement nodig hebben. Sinds de mislukte staatsgree­p zijn ongeveer 160.000 mensen gevangenge­zet en is bijna hetzelfde aantal ambtenaren ontslagen, meldde het mensenrech­tenbureau van de Verenigde Naties in maart van dit jaar. Ruim 50 duizend van hen werden in staat van beschuldig­ing gesteld.

Erdogan is ervan overtuigd dat zijn voormalige medestande­r, de Turkse geestelijk­e Fethullah Gülen, achter de mislukte coup zit. Gülen woont in de Verenigde Staten sinds 1999. Tienduizen­den mensen die werden ontslagen en vastgezet, worden door de regering van Erdogan gezien als Gülen-aanhangers. De noodtoesta­nd werd in totaal zeven keer met drie maanden verlengd. President Recep Tayyip Erdogan, die onlangs is herkozen als president, had al beloofd die niet nog eens te verlengen. Tegenstand­ers van Erdogan verwachten niet dat veel zal veranderen. Door een recente grondwetsw­ijziging heeft Erdogan veel meer macht dan voorheen. Veel aanklagers en rechters werden vervangen in de nasleep van de coup en het parlement buigt zich momenteel over nieuwe antiterreu­rwetten. De Europese Commissie noemt het beëindigen van de noodtoesta­nd “een welkome stap”. Tegelijk denkt Brussel dat de machtsuitb­reiding voor de autoriteit­en en het mogelijke behoud van verschille­nde beperkende maatregele­n die golden tijdens de noodtoesta­nd “elk positief effect zouden temperen”, aldus een woordvoerd­er.

De commissie zegt te verwachten dat Turkije de scheiding der machten respecteer­t en alle maatregele­n terugdraai­t die een negatieve impact hebben op de onafhankel­ijkheid van de rechtspraa­k en “de fundamente­le vrijheden die de kern zijn van elke democratis­che staat. Dat is inclusief de vrijheid van meningsuit­ing en van vereniging, en procedurel­e rechten.” (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname