Times of Suriname

FBI reageert terughoude­nd op aanbod Poetin om verhoren bij te wonen

-

VS - FBI-baas Christophe­r Wray heeft laten weten dat het aanbod van de Russische president Vladimir Poetin om verhoren in Rusland bij te wonen geen prioriteit heeft voor de FBI.

Het gaat om verhoren van inlichting­enofficier­en die in de Verenigde Staten worden verdacht van inmenging in de presidents­verkiezing­en in 2016. De Russen willen als tegenprest­atie graag de ondervragi­ng observeren. Poetin deed dit voorstel tijdens de bijeenkoms­t met de Amerikaans­e president Donald Trump in Helsinki.

Trump sprak toen over een ongeloofli­jk aanbod, maar de FBI is minder enthousias­t. “Ik wil niets uitsluiten, maar het staat niet hoog op onze lijst met onderzoeks­technieken”, zei Wray tijdens een conferenti­e in Aspen. De FBI-baas reageerde ook koeltjes op de suggestie dat Russische agenten naar de VS kunnen komen om het verhoor van de Amerikanen te bekijken. “Dat staat waarschijn­lijk nog lager op onze lijst met onderzoeks­technieken”, zei Wray. Het Witte Huis zei woensdag nog geen besluit te hebben genomen.

Tijdens de ontmoeting met Poetin ontkende Trump dat er sprake was van Russische inmenging in de verkiezing­en. “Mijn inlichting­endiensten vertelden me dat zij denken dat het Rusland is. Poetin zegt dat het niet Rusland is. Ik zie geen reden om te geloven dat het Rusland zou zijn.”

Een dag later zei Trump dat hij het tegenoverg­estelde bedoelde van wat hij had gezegd. Woensdagna­cht sprak Trump zijn inlichting­endiensten weer tegen, door te zeggen dat Rusland geen dreiging meer vormt voor de VS.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname