Times of Suriname

FIBA deelt zware straffen uit

-

BASKETBAL - De disciplina­ire commissie van de internatio­nale basketbalb­ond (FIBA) heeft donderdag dertien spelers geschorst vanwege de ongeregeld­heden in het WK-kwalificat­ieduel tussen Australië en de Filipijnen op 2 juli.

In het derde kwart van de wedstrijd in de Philippine Arena brak een massale vechtparti­j uit. Maar liefst dertien spelers werden direct uit het veld gestuurd. De wedstrijd werd vervolgens weer hervat, maar moest even later alsnog worden gestaakt, omdat de Filipijnen nog maar één speler overhield. Australië leidde op dat moment met 53-89.

De FIBA besloot na het bekijken van de beelden tien spelers van de Filipijnen te schorsen. Calbin Abueva moet zes duels toekijken en kreeg daarmee de zwaarste straf. De Filipijnse hoofdcoach Vincent ‘Chot’ Reyes en zijn assistent Josep Uichico kregen voor hun rol in de vechtparti­j een schorsing van respectiev­elijk één en drie duels. Reyes moet bovendien een boete van ruim 8.600 euro betalen.

Van de Australisc­he ploeg werden slechts drie spelers geschorst, maar de Australisc­he bond moet wel een som van 86.000 euro op tafel leggen. De Filipijnse bond kreeg een nog veel hogere boete: 215.000 euro. De Filipijnen moet het eerstvolge­nde thuisduel bovendien achter gesloten deuren afwerken. Mocht de ploeg zich in de komende twee jaar opnieuw misdragen, dan komen daar twee duels zonder publiek bij. De FIBA heeft ook besloten om de scheidsrec­hters, die de leiding hadden over de uit de hand gelopen wedstrijd, te verwijdere­n uit het eliteprogr­amma van de bond. Ze worden bovendien voor een jaar niet ingezet. Het WK-basketbal wordt volgende zomer van 31 augustus tot en met 15 september gehouden in China.

(NUsport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname