Times of Suriname

:aterschaS steOt YaarYerEoG /eiGsche 5ijn in YanZege ]oetZaterYo­orraaG

-

8T5(&HT - Waterschap De Stichtse 5ijnlanden stelt met ingang van volgende week een vaarverbod in op de /eidsche 5ijn, tussen Harmelen en het $msterdam-5ijnkanaal in 8trecht.

Dat is nodig om e[tra zoetwater naar het westen van 1ederland te laten stromen, zoals naar de waterschap­pen van Schieland, 5ijnland en Delfland.

De vaart op dat gedeelte wordt met ingang van 24 juli verboden. Tot die tijd hebben eigenaren van schepen en pleziervaa­rtuigen de gelegenhei­d om te vertrekken. De kans is groot dat het vaarverbod meerdere weken van kracht blijft, aldus het waterschap.

Het waterpeil in de /eidsche 5ijn wordt op die dag met tussen de 30 en 60 centimeter verhoogd. =wemmers worden gewaarschu­wd voor een snellere stroming.

Het vaarverbod op de /eidsche 5ijn is een gevolg van de verdringin­gsreeks die in werking kan treden tijdens langdurige droogte. In die verdringin­gsreeks staat veiligheid bovenaan, waardoor het nathouden van veendijken altijd prioriteit krijgt. Ook het voorkomen van onomkeerba­re schade aan de natuur heeft de hoogste prioriteit.

Daarna volgt onder meer het drinkwater en als derde heeft de beregening van gewassen prioriteit. Onderaan de verdringin­gsreeks staan de belangen van de industrie, zwemrecrea­tie en dus ook de scheepvaar­t. De scheepvaar­t op de Oude 5ijn tussen Woerden en Bodegraven , Grecht, Dubbele Wiericke, Montfoorts­e Vaart, Korte en /ange /inschoten, Kromwijker­wetering en -aap Bijzerwete­ring krijgt eveneens te maken met tijdelijk hogere waterstand­en, lagere doorvaarth­oogten en hogere stroomsnel­heden.

Het gemaal De $anvoerder, dat aan de /eidsche 5ijn bij het $msterdam-5ijnkanaal staat, is speciaal gebouwd om zoetwater naar het westen te pompen. Ter hoogte van dit gemaal worden de speciale deuren in de /eidsche 5ijn gesloten, zodat doorvaart niet mogelijk is. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname