Times of Suriname

$sieO $rPeense NinGeren oSnieXZ EeoorGeeOG

-

875(&+7 'H DVLHODDQYU­DDJ YDQ WZHH $UPHHQVH NLQGHUHQ XLW $PHUVIRRUW PRHW RSQLHXZ ZRUGHQ EHRRUGHHOG RPGDW JHHQ UHNHQLQJ LV JHKRXGHQ PHW GH WHUXJNHHUY­RRUZDDUGHQ 'H VWDDWVVHFU­HWDULV YDQ -XVWLWLH HQ 9HLOLJKHLG 0DUN +DUEHUV PRHW GH DDQYUDDJ YDQ GH WLHQHUV /LO\ HQ +RZLFN KHURYHUZHJ­HQ KHHIW GH EHVWXXUVUH­FKWHU EHSDDOG

De kinderen kwamen in 2008 met hun moeder naar 1ederland. Hun asielaanvr­aag werd afgewezen. Vorig jaar oordeelde de bestuursre­chter dat de moeder en haar twee kinderen mochten worden uitgezet. De moeder vertrok daarop naar $rmenis, maar de kinderen verbleven op een onbekende locatie en inmiddels zitten ze bij een bevriend gezin.

De staatssecr­etaris wees eind mei de asielaanvr­aag van de kinderen af, maar verzuimde daarbij te kijken naar de terugkeerv­oorwaarden. Die zijn opgesteld door onder meer de 5aad voor de Kinderbesc­herming. De moeder probeerde door jarenlang te procederen een verblijfss­tatus in 1ederland te krijgen. =e kreeg keer op keer nul op het rekest. De kinderen, die van jongs af aan in 1ederland zijn, bleven lang in onzekerhei­d over de vraag of zij hier mochten blijven of ook naar $rmenis moesten. De rechtbank in 8trecht oordeelde eerder dat dat grote invloed op hun welzijn en gevoel van veiligheid had. Daarom houdt de kinderbesc­herming toezicht op ze. De klasgenoot­jes van de kinderen uit $mersfoort voerden vorig jaar actie op het Binnenhof tegen de uitzetting en ook Defence for Children verzette zich daar hevig tegen. Volgens deze organisati­e zijn de kinderen in 5usland geboren en nog nooit in $rmenis geweest. De moeder is een etnische $rmeense uit $zerbeidzja­n.

Harbers moet nu binnen zes weken een nieuw besluit nemen. Het ministerie bestudeert de uitspraak.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname