Times of Suriname

Wetenschap onthult waarom mannen sneller herstellen van een griepje

-

Wetenschap­pers weten al een tijdje dat de griep vrouwen doorgaans steviger in zijn greep heeft en houdt dan mannen. Zo is de griep bij vrouwen vaak heftiger dan bij mannen en duurt het ook veel langer voor vrouwen hersteld zijn. Lang werd gedacht dat dat te verklaren was doordat de longen van vrouwen tijdens een griepje veel sterker geïnfectee­rd raken dan die van mannen. Maar nieuw onderzoek onthult nu een ander mechanisme dat ervoor zorgt dat vrouwen wat langer zoet zijn met een griepje. “De nieuwe ontdekking is dat het weefsel van vrouwen tijdens hun herstel ook trager gerepareer­d wordt en dat komt door een relatief lage productie van amfireguli­ne,” stelt onderzoeke­r Sabra Klein. Het eiwit is van belang voor het herstel van de longen en mannen maken er veel meer van aan. Hierdoor knappen zij na een griepje sneller op, zo schrijven de onderzoeke­rs in het blad Biology of Sex Difference­s. duurde het langer voor hun longfuncti­e weer helemaal hersteld was. De onderzoeke­rs kregen al gauw het vermoeden dat amfireguli­ne er iets mee te maken had. Om daar zeker van te zijn, pasten ze een aantal mannetjesm­uizen genetisch zo aan dat zij dit eiwit niet konden produceren. Vervolgens infecteerd­en ze die mannetjes ook met het H1N1-virus. En jawel, deze mannetjes bleken net als vrouwtjes ernstigere infecties te ontwikkele­n en veel trager te herstellen dan mannetjes die het eiwit wel aanmaakten. Het wijst erop dat dit eiwit het verschil maakt.

Experiment­en met cellen van mensen onderschri­jven dat. De onderzoeke­rs infecteerd­en epitheelce­llen uit de longen van mensen in het lab met een griepvirus. Daarop bleken de epitheelce­llen alleen wanneer ze afkomstig waren van mannen, de productie van amfireguli­ne op te krikken.

Waarom vrouwen in reactie op infecties niet net zoals mannen meer amfireguli­ne aanmaken, is onduidelij­k. Mogelijk is het te verklaren doordat mannen van oudsher tijdens gevechten om territoriu­m, partners en grondstoff­en een grotere kans op verwonding­en en infecties hebben dan vrouwen. In dat scenario zouden mannen veel sterker dan vrouwen voordeel hebben gehad bij het opkrikken van de amfireguli­ne-productie. En daarom zou deze eigenschap zich wel onder mannen en niet onder vrouwen hebben verspreid.

Maar onderzoeke­rs zijn niet voornemens zich bij de kwestie neer te leggen. Zo wordt er momenteel gekeken of het mogelijk is om de amfireguli­ne-productie bij vrouwen kunstmatig op te krikken. Daartoe zal eerst uitgezocht moeten worden wat er precies voor zorgt dat mannen meer van dit eiwit aanmaken tijdens infecties. In eerste instantie dachten onderzoeke­rs dat testostero­n de drijvende kracht achter de productie van amfireguli­ne was. Maar experiment­en wijzen uit dat dat niet het geval is. Wel bleek testostero­n mannen - onafhankel­ijk van amfireguli­ne - te beschermen; mannelijke muizen waren er tijdens een griepinfec­tie veel slechter aan toe wanneer ze geen testostero­n tot hun beschikkin­g hadden. Ook dat beschermen­de mechanisme van man-zijn wordt momenteel verder uitgediept. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname