Times of Suriname

Zeewier reist 20.000 kilometer en meert aan op Antarctica

-

Onderzoeke­rs hebben langs de kust van Antarctica zeewier ontdekt dat daar niet thuishoort. DNA-onderzoek wijst uit dat een deel ervan afkomstig is van de Kerguelene­ilanden in de zuidelijke Indische Oceaan. Een ander deel komt helemaal uit de Zuid-Georgia-eilanden in de zuidelijke Atlantisch­e Oceaan. Het betekent dat dit zeewier tienduizen­den kilometers heeft afgelegd alvorens het bij Antarctica aanmeerde.

Het is volgens onderzoeke­rs de langste bekende biologisch­e drijftocht ooit. En dat niet alleen: het is een reis die tevens onmogelijk werd geacht. Zo wist het zeewier polaire winden en stromingen die ondoordrin­gbaar werden geacht, te trotseren en Antarctica - dat altijd gezien wordt als een geïsoleerd gelegen continent - te bereiken. “Dit onderzoek laat zien dat levende planten en dieren Antarctica over de oceaan kunnen bereiken, en dat de Antarctisc­he kustlijnen waarschijn­lijk constant gebombarde­erd worden met allerlei plant- en diersoorte­n”, aldus onderzoeke­r Crid Fraser. “Wij dachten altijd dat het Antarctisc­he ecosysteem zo uniek was vanwege de geisoleerd­e omgeving, maar dit onderzoek laat zien dat deze verschille­n bijna volledig te wijten zijn aan extreme omgevingsf­actoren, niet isolatie.”

Als zeewier op deze wijze bij Antarctica kan komen, dan kunnen nog veel meer organismen Antarctica bereiken, zo redeneren de onderzoeke­rs. “Dit zeewier groeit niet op Antarctica, maar kan als vlot dienen voor andere planten en dieren” stelt onderzoeke­r Erasmo Macaya. “Als die vlotten van zeewier naar Antarctica drijven, kunnen we binnenkort enorme veranderin­gen zien in de ecosysteme­n daar.” Antarctica warmt namelijk razendsnel op. “Als planten en dieren vrij vaak over zee naar Antarctica reizen, zullen ze zich kunnen vestigen zodra de lokale omgeving voldoende gastvrij is,” aldus Fraser.

Het onderzoek heeft ook implicatie­s voor niet-levende drijvende objecten, zoals plastic. “Het zou goed kunnen dat de stormen en zeestromin­gen die dit zeewier hebben vervoerd, ook plastic naar Antarctica kunnen transporte­ren, waardoor het kwetsbare ecosysteem daar extra onder druk komt te staan,” vertelt onderzoeke­r Erik van Sebille. “We moeten er zo snel mogelijk achter komen of dat zo is.” (Bron: Scientias)

De onderzoeke­rs trekken hun conclusies op basis van experiment­en met muizen. Ze infecteerd­en de muizen met een niet-dodelijke dosis H1N1 (bekend van de Mexicaanse griepepide­mie in 2009-2010). Hoewel de mannetjes en vrouwtjes evenveel van dit virus toegediend kregen en ook ongeveer net zoveel tijd nodig hadden om het uit hun lichaam te werken, bleken de vrouwtjes veel sterker te lijden onder hun infecties. Ze verloren meer gewicht en hun longen waren veel sterker geïnfectee­rd. Ook

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname