Times of Suriname

Racial Harmony Day

-

Jaarlijks op 21 juli is het een feestdag ter herinnerin­g aan de rassenrell­en van 1964 in Singapore. Racial Harmony Day of de Dag van harmonie wordt tegenwoord­ig ook in andere landen gevierd, die een geschieden­is hebben met rassendisc­riminatie.

Centraal staat op deze dag de harmonie tussen de verschille­nde rassen en etnische culturen. Vooral op scholen is er aandacht voor deze dag. In 1964 braken er op de geboorteda­g van Mohammed heftige rellen uit tussen Maleisiërs en Singaporez­en, met tientallen doden tot gevolg. De Maleisisch­e premier Tunka Abdul Rahman besloot hierop de banden met de regering van Singapore geheel te verbreken. In 1954 werd de People’s Action Party (PAP) opgericht als samenwerki­ngsverband tussen de sociaaldem­ocraten en communiste­n. Ook Lee Kuan Yew was een van de oprichters. Deze partij zou hierna decenniala­ng aan de macht blijven. De communiste­n verlieten de partij reeds enkele jaren na de oprichting, nadat zij eerst hadden geprobeerd de leiding over te nemen van de sociaaldem­ocraten. In 1960 kreeg de econoom Albert Winsemius van de Verenigde Naties het verzoek een missie te leiden om de regering in Singapore te voorzien van economisch advies. Winsemius bleef deze rol vervullen tot 1984. Lee besloot zich meer te richten op het Westen dan op de directe buurlanden en met de grote multinatio­nals samen te werken. Er werden in westerse landen investerin­gscentra opgericht die buitenland­se investerin­gen naar Singapore moesten halen. Mede hierdoor heeft Singapore zich sindsdien ontwikkeld van arm derdewerel­dland tot een van de welvarends­te landen ter wereld. De haven van Singapore wordt wereldwijd in tonnage of aantal containers enkel voorafgega­an in de ranglijste­n door de haven van Shanghai. Het inkomen per hoofd van de bevolking in Singapore is vergelijkb­aar met dat van westerse landen. Vanaf de jaren 60 werd er een streng beleid van gezinsplan­ning doorgevoer­d; per gezin mochten er niet meer dan twee kinderen komen. In 1967 maakten de Britten bekend hun militaire aanwezighe­id verder te zullen terugschro­even. Hierop moest de Singapores­e regering haast maken met het stimuleren van de economisch­e groei, die anders door de Britse terugtrekk­ing een flinke terugslag zou krijgen. Premier Lee wist met hulp van de VS de Britse aanwezighe­id nog wat te rekken en kwam overeen het grootste deel van de Britse havenfacil­iteiten over te nemen, waarna hij deze liet ombouwen voor commerciël­e doelen. Vanaf 1967 bemoeide de Singapores­e overheid zich steeds meer met de economie en samenlevin­g, bijvoorbee­ld door een sterk arbeidseth­os op te leggen. Intussen bleef er binnen Singapore sprake van etnische spanningen, vooral door het nationalis­me van de Singapores­e Maleiers.

In 1981 kwam er voor het eerst een eenpersoon­soppositie­fractie in het parlement: Joshua Jeyaretnam, leider van de Arbeidersp­artij. Hij werd echter regelmatig gearrestee­rd en vervolgd, om in 1986 zijn zetel weer te verliezen. Hij bleef terugkomen en richtte in april 2008 nog een nieuwe partij op, de Hervorming­spartij. In september van dat jaar overleed hij echter. Bij de parlements­verkiezing­en van 2015 bleef de PAP veruit de grootste partij in het parlement met 83 van de 101 zetels. De Workers’ Party haalde evenwel toch 9 zetels. (Bron: Wikpedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname