Times of Suriname

9RRUPDOLJH =XLG .RUHDDQVH SUHVLGHQW 3DUN NULMJW QLHXZH FHOVWUDI YDQ DFKW MDDU

-

=8,' - .25E$ - 'e voormalige =uid-.oreaanse president 3ark *eun-h\e heeIt een nieuwe celstraI gekregen van acht Maar vanwege het verliezen van overheidsg­eld en bemoeienis met de verkiezing­en in . 'e -Marige 3ark zou een bedrag van milMard won milMoen euro aan overheidsg­eld hebben verloren. +et geld was van de inlichting­endienst van =uid.orea. 'aarnaast zou ze zich in hebben bemoeid met de keuze van een presidents­kandidaat voor haar partiM. 'at had ze niet mogen doen. 3ark heeIt alles ontkend. Vorig Maar werd de oud-president aIgezet en daarna aangehoude­n. 3ark is de eerste democratis­ch gekozen =uid.oreaanse president die is aIgezet. +oewel ze haar e[cuses heeIt aangeboden voor haar rol in de zaak zegt ze onschuldig te ziMn. Eerder dit Maar kreeg 3ark een celstraI van Maar vanwege machtsmisb­ruik en omkoping tiMdens haar presidents­chap.

3ark kwam in de problemen door haar adviseur en vriendin &hoi Soon-sil. &hoi heeIt de macht van 3ark gebruikt om grote .oreaanse bedriMven over te halen donaties aan haar organisati­e te doen. &hoi en 3ark kenden elkaar al voordat 3ark president werd en daar is misbruik van gemaakt volgens de rechter. &hoi zou volgens aanklagers haar positie hebben misbruikt. =iM haalde grote bedriMven als Samsung over tientallen milMoenen te schenken aan stichtinge­n die op haar naam stonden. &hoi werd eerder dit Maar tot twintig Maar cel veroordeel­d. ,n kwamen er voor het eerst berichten naar buiten over corruptie. ,n november van dat Maar werd &hoi aangeklaag­d waarna het parlement 3ark in december schuldig achtte. ,n maart

werd ziM aIgezet door het parlement. 'e eerste beschuldig­ingen leidden in november

tot grote protesten. 'e honderddui­zenden demonstran­ten eisten het vertrek van 3ark vanwege haar rol in het corrupties­chandaal. 'e oud-president verontschu­ldigde zich destiMds voor haar rol maar wilde niet zelI opstappen. 3ark was de eerste vrouweliMk­e president van =uid-.orea en ondanks de grote protesten was ze populair. +aar aanhangers gingen massaal de straat op na de aIzetting. %iM die demonstrat­ies ziMn twee doden gevallen en meerdere mensen gewond geraakt. Eind maart vorig Maar werd de oud-president gearrestee­rd. 'e rechtszaak tegen haar is in mei begonnen. Sinds oktober woont 3ark de rechtszake­n niet meer biM. Toen bepaalde een rechter dat haar voorarrest moest worden verlengd. (NU)

 ??  ?? De voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. (Foto: AD)
De voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname