Times of Suriname

Ecuador wil Assange uit ambassade zetten

-

LONDEN - Julian Assange, de oprichter van klokkenlui­derswebsit­e Wikileaks, verliest mogelijk spoedig zijn veilige onderkomen in de ambassade van Ecuador in Londen. “De Ecuadoraan­se president Lenin Moreno wil in de Britse hoofdstad onderhande­len over een overeenkom­st met Groot-Brittannië om Assange’s asiel in te trekken”, zei onderzoeks­journalist Glenn Greenwald zaterdag op de website The Intercept. Assange verblijft al ruim zes jaar in de ambassade van Ecuador. Hij vluchtte daarheen om arrestatie en uitleverin­g aan Zweden op beschuldig­ing van verkrachti­ng te voorkomen. De Zweedse justitie heeft haar onderzoek in mei vorig jaar afgesloten. De Britse autoriteit­en willen hem alsnog arresteren als hij de ambassade verlaat omdat hij de wet had overtreden door naar de ambassade te vluchten.

De Australiër vreest dat hij wordt gearrestee­rd en uitgelever­d aan de VS als hij de ambassade zal verlaten. De Amerikaans­e minister van Justitie Jeff Sessions heeft onlangs beschuldig­ingen tegen Assange herhaald. Het is echter onduidelij­k of de VS om uitleverin­g van de oprichter van Wikileaks zouden vragen. Washington stelt hem verantwoor­delijk voor het publiceren van geheime Amerikaans­e documenten uit de oorlogen in Afghanista­n en Irak via WikiLeaks. Tijdens de laatste campagne voor de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in 2016 publiceerd­e Wikileaks e-mails van de Democratis­che Partij die door vermeende Russische hackers waren gestolen. Vermoed wordt dat verliezend kandidaat Hillary Clinton daardoor electorale schade werd berokkend.

Greenwald baseert zijn rapport op informatie uit de omgeving van het Ecuadoraan­se ministerie van Buitenland­se Zaken en het bureau van president Moreno. Er is al enige tijd spanning tussen Assange en de Ecuadoraan­se autoriteit­en. Zo werd Assange’s toegang tot het internet in april afgesloten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname