Times of Suriname

Geologen waarschuwe­n dat lavastroom Hawaï jaren kan aanhouden

-

VS - Experts van de Amerikaans­e overheid vrezen, na een analyse, dat de uitbarstin­g van de vulkaan Kilauea op het eiland Hawaï nog maanden of zelfs jaren kan duren.

Begin mei stortte een krater in, waardoor er lava uit een spleet in de vulkaan begon te stromen.

Meer dan tweeduizen­d bewoners moesten half mei geëvacueer­d worden; in totaal werden meer dan zevenhonde­rd huizen verwoest. Ook vernielde de lava een recreatiep­ark en een geothermis­che centrale die het eiland voor een groot deel van stroom voorzag. De lava spuit soms tientallen meters de hoogte in.

Experts van de Vulcano Observator­y die de situatie geëvalueer­d hebben, zijn bang dat de lavastroom nog heel lang aan zal houden en meer huizen op het eiland zal verwoesten.

De hoeveelhei­d lava onder de Kilauea is groter dan bij eerdere uitbarstin­gen op Hawaï het geval was. Bovendien is de lavastroom de afgelopen weken alleen maar toe- in plaats van afgenomen, zo blijkt uit het rapport dat de Observator­y heeft gepublicee­rd.

Experts stellen dat het “zeker maanden, en wellicht zelfs twee jaar kan duren voordat de stroom zal stoppen”. De gouverneur van de staat Hawaï had de organisati­e gevraagd een rapport over het verloop van de vulkaanuit­barsting op te stellen.

Het is, voor zover gedocument­eerd, driemaal eerder gebeurd dat Hawaï door een soortgelij­ke eruptie getroffen werd: in 1840, in 1955 en 1960. De eruptie in 1955 duurde het langst, 88 dagen. Dat record wordt binnen een paar weken verbroken. De lavarivier die uit de Kilauea stroomt, is nu zo’n 400 meter breed. Het gesmolten gesteente uit de vulkaan stroomt naar de oceaan, maar de kans is vrij groot dat de loop van de stroom verandert als de wanden van het ‘kanaal’ waar de lava nu doorheen glijdt het begeven.

Het toerisme van Hawaï heeft de afgelopen weken flink te lijden gehad onder de vulkaanuit­barsting. Hoewel Hawaï het grootste eiland van de archipel is, woont er slechts een klein deel van de bevolking.

De meeste toeristen gaan naar het eiland O’ahu, waar zich de hoofdstad Honolulu en de meeste bezienswaa­rdigheden bevinden. Toch annuleren veel toeristen hun reis uit angst voor de gevolgen van de eruptie. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname