Times of Suriname

'HFHPEHUVWU­DISURFHV DIJHURQG

-

3$5$0$5,%2 'H SOHLGRRLHQ LQ KHW 'HFHPEHUVWU­DISURFHV ]LMQ DIJHURQG *LVWHUHQ KLHOG DGYRFDDW -RKQ .UDDJ KHW SOHL GRRL YRRU ]LMQ FOLsQW 'LFN GH %LH ZDDUPHH GH]H IDVH LV DIJHURQG 0DDQGDJ PDDNW GH NULMJVUDDG HHQ DDQYDQJ PHW UHSOLHN LQ GH ]DDN WHJHQ KRRIGYHUGD­FKWH 'HVL %RXWHUVH

De auditeur militair heeft reeds vrijspraak gesist voor De %ie die was aangesteld als hoofd van de 1ationale 9oorlichti­ngsdienst in voor twee tot drie maanden en daarna vanaf april tot juli .

De %ie ontkent aan de verwe ten strafbare feiten schuldig te ]ijn. De vervolging­sambte naar ]egt dat niet gebleken is dat De %ie adviseur was van %outerse. De verdachte is op

december ook niet ge ]ien in het )ort =eelandia en ]egt op geen enkele wij]e be trokken te ]ijn geweest in en voorkennis te hebben gehad van het decemberge­beuren.

.raag ]egt dat hij de gesiste vrijspraak ondersteun­t. 9ol gens hem is uit het strafdos sier noch uit getuigenve­rkla ringen enige steun te vinden voor feiten die ]ijn clisnt worden verweten. ,n ]ijn vi sie ]ou het 2penbaar 0inis terie 20 niet ontvankeli­jk verklaard moeten worden omdat de instructie van de gewij]igde $mnestiewet van april is en houdt in µstop de vervolging van alle ver dachten¶. +ij merkt op dat de krijgsraad daarna besliste dat de vervolging van de ver dachte werd opgeschort om dat die onbevoegd ]ou ]ijn te toetsen of met de $mnes tiewet inmenging in de straf ]aak plaatsvind­t. +et niet be staande &onstitutio­neel +of ]ou daarover een beslissing moeten nemen voordat de vervolging van alle verdach ten kon worden hervat. De %ie tekende tegen de beslis sing van de krijgsraad geen appel aan waardoor die µin kracht van gewijsde ging¶. 9olgens .raag kan dit niet door een andere beslissing van de krijgsraad ongedaan gemaakt worden. 1aar ]ijn mening had de vervolging een nieuwe vordering moeten instellen tegen de verdach ten nadat de ]aak tegen hen was geschorst. Dit werd ech ter nagelaten. Daarom vroeg hij niet ontvankeli­jkheid van het 20.

2p oktober wordt de be handeling van de ]aak tegen De %ie voortge]et.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname