Times of Suriname

Bewustword­ingscampag­ne over water op glo-scholen

-

PARAMARIBO – Water: een onmisbaar begrip in ons dagelijks leven. In het kader hiervan heeft Stichting Water Forum Suriname binnen het GCCA+-project van het ontwikkeli­ngsprogram­ma van de Verenigde Naties (UNDP) een bewustword­ingscampag­ne gestart, om de leerlingen van enkele scholen voor gewoon lager onderwijs (glo) informatie te verstrekke­n over het belang van water, de waterkring­loop en hoe zuinig om te gaan met water. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

Deze bewustword­ingscampag­ne werd gehouden op 7, 9, 11, 14, 16 en 18 mei voor de vijfde- en zesdeklass­ers van de Shri Krishnasch­ool en OS Kuldipsing­h in Paramaribo, HC Pawelschoo­l en OS Pomona in Saramacca, OS I Tamanredjo en OS Mariënburg in Commewijne. De leerlingen waren heel erg enthousias­t over deze campagne. Dat was te merken aan de manier waarop zij op de vele vragen inspeelden. De leerlingen van OS Mariënburg en OS I Tamanredjo gaven aan dat zij geen water uit de kraan krijgen. Zij gebruiken dan regenwater voor diverse doeleinden, inclusief consumptie.

Aan de leerlingen van de zesde klassen werden de filmpjes van de Waterwijze­r vertoond. Deze informatie­ve films zijn op aanvraag van het Water Forum Suriname door een lokaal mediabedri­jf geproducee­rd. Op het YouTube-kanaal ‘Stichting Waterforum Suriname’ zijn deze ook te zien. In deze films wordt onder andere aangegeven dat water voor verschille­nde doeleinden wordt gebruikt, water op aarde zich verplaatst in de kleine en grote waterkring­loop en ook dat slechts 2.5 procent van de totale hoeveelhei­d water op aarde zoet is. Hiervan is minder dan 0.5 procent beschikbaa­r voor gebruik.

Behalve aandachtig luisteren naar de informatie, konden de leerlingen ook actief participer­en door diverse opdrachten uit te voeren. De leerlingen moesten in groepsverb­and een link leggen tussen drie verschille­nde plaatjes die een thema vormden, alsook een verband leggen tussen het gevonden thema en het belang van water binnen dat thema. De bedoeling van deze opdracht was om duidelijk naar voren te laten komen dat water voor verschille­nde doeleinden gebruikt kan worden. Tevens moesten de zesdeklass­ers hun watervoeta­fdruk bepalen. Dit is de hoeveelhei­d water die zij per dag gebruiken.

Op deze manier werden de leerlingen bewust gemaakt dat zij duurzaam om moeten gaan met water door bijvoorbee­ld de kraan te sluiten bij het poetsen of inzepen van hun handen. Bij dit laatste gaven vele leerlingen aan dat zij de kraan nog steeds open laten staan. Verder werden voorbeelde­n gegeven hoe water hergebruik­t kan worden, bijvoorbee­ld het restwater na het wassen van fruit in een teil, gebruiken om planten nat te maken.

De leerlingen hebben door deze campagne meer inzicht en kennis verkregen over het belang van water en waarom zij zuinig met water moeten omgaan. Elke school kreeg van het Water Forum Suriname posters over de waterkring­loop en duurzaam gebruik van water.

Vanwege de positieve reacties heeft Stichting Water Forum Suriname besloten de bewustword­ingscampag­ne in juli te vervolgen met vijf lagere scholen in de districten Wanica en Para.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname