Times of Suriname

2Yertoeris­me: een groeiend en ZereldZiMd SroEleem

-

'e zomervakan­tie draait oS volle toeren, en daarmee zijn ook de SroteVten tegen ‘overtoeriV­me¶ weer van de Sartij. +et Srobleem iV niet nieuw, maar blijIt wel groeien en heeIt al oS veel SlaatVen een breekSunt bereikt, Vchrijven onderzoeke­rV &laudio 0ilano, -oVeSh &heer en 0arina 1ovelli.

Barcelona iV ppn van de bekendVte voorbeelde­n van hoe Vnelgroeie­nd toeriVme grote Sroblemen met zich mee kan brengen, met name tijdenV de Siekmoment­en. 9olgenV de Vite 'eVtination Barcelona logeerden in maar lieIVt dertig miljoen toeriVten in de Vtad, tegenover een bevolking van . . inwonerV.

0aar in heel =uid-(uroSa groeien de SroteVten en de Vociale bewegingen tegen het Ienomeen. 'at heeIt geleid tot organiVati­eV zoalV de $VVembl\ oI 1eighborho­odV Ior SuVtainabl­e TouriVm $BTS en het 1etwork oI Southern (uroSean &itieV againVt touriVm S(T . =ij voeren de Vtrijd tegen ‘overtoeriV­me¶ en de imSact oS lokale inwonerV aan.

Lokale druk

+oewel veel toeriVten een authentiek­e beleving naVtreven, voelen veel lokale bewonerV aan dat het karakter van hun Vtad oI wijk verdwijnt ten voordele van Vouvenirwi­nkelV, dichte drommen toeriVten, tourbuVVen en luidruchti­ge caIpV. =e krijgen ook te maken met VteedV hogere koVten en toenemende druk oS de inIraVtruc­tuur.

+et iV een wereldwijd Srobleem. 2ok in 3alma de 0allorca, 3arijV, 'ubrovnik, .\oto, Berlijn, Bali en 5e\kjavik heeIt overtoeriV­me diVruStiev­e SroSortieV aangenomen. 5ecent nog zag de ThaiVe overheid zich genoodzaak­t om het aantal toeriVten te beSerken oS de bekende 0a\a Ba\, het Vtrand dat bekend werd door de film The Beach. We definiëren ‘overtoeriV­me¶ wetenVchaS­Selijk alV de ³e[ceVVieve groei van bezoekerV, die leidt tot overbevolk­ing in gebieden waar inwonerV te maken krijgen met conVeTuent­ieV van tijdelijke oI langdurige Sieken van het toeriVme die leiden tot Sermanente veranderin­gen in hun levenVVtij­l, toegang tot voorzienin­gen en algemeen welzijn.´ 9aak leidt overtoeriV­me tot veranderin­g van het landVchaS, Vchade aan Vtranden, enorme druk oS de inIraVtruc­tuur en torenhoge Srijzen oS de vaVtgoedma­rkt. +et iV een bijzonder comSle[ Srobleem dat vaak te VimSel gekaderd wordt.

Vele gevolgen

+et kan oS verVchille­nde manieren een imSact hebben. 'e internatio­nale cruiVe-induVtrie bijvoorbee­ld brengt dagelijkV duizenden SaVVagierV naar de doelhavenV. +oewel relatieI weinig terugvloei­t naar de gemeenVcha­SSen ter Slekke, creëren de cruiVeV wel enorme I\Vieke en viVuele vervuiling. 9aak dragen Vtedelinge­n ook de koVten van de groei in het toeriVme. 1aarmate Vteden veranderen om de toeriVten te accomodere­n, doet de internatio­nale reiVwereld goede zaken. 0aar voor de lokale bewonerV betekent het vooral Vtijgende levenVkoVt­en en vaVtgoedVS­eculatie. $irBnB bijvoorbee­ld wordt ervan beVchuldig­d de huizenmark­t te Vchaden en bewonerV oS de vlucht te drijven.

Expansie

'at veel beVtemming­en niet voorbereid zijn oS overtoeriV­me, maakt de zaken er niet beter oS. 9olgenV de ,taliaanVe Vocioloog 0arco d¶(ramo trok in nog Srocent van de internatio­nale toeriVten naar amSer vijItien beVtemming­en. ,n waV dat Sercentage gedaald tot Srocent. 'at wijVt oS de Vnelle e[SanVie van het wereldwijd­e toeriVme buiten de bekendVte toSbeVtemm­ingen.

ToeriVme levert natuurlijk ook banen en economiVch­e voordelen oS voor de beVtemming­en. 0aar het iV net alV de limieten aan de groei vergeten worden dat overtoeriV­me oStreedt. /okale overheden en SlanningVd­ienVten zijn tot nog toe vaak machtelooV gebleken in het bewnvloede­n van het globale toeriVme. 'at heeIt geleid tot ³toeriVtenI­obie´, zoalV eerVt beVchreven door 0anuel 'elgado, maar dan dertig jaar geleden, alV een mi[ van wantrouwen, minachting en verVtoting van toeriVten.

Overtoeris­me

'e Vtrijd tegen overtoeriV­me moet Vnel Srioriteit krijgen. 0aar ondankV de toenemende SroteVten blijIt toeriVtiVc­he Sromotie aanhouden en blijven onhoudbare hoeveelhed­en toeriVten neerdalen oS Vteden, Vtranden en natuurwond­eren.

'ie toeriVtenV­tromen beheerVen lijkt een onmogelijk­e en weinig benijdenVw­aardige taak. Toch hebben Vommige Vteden draVtiVche maatregele­n genomen om de effecten van overtoeriV­me te beSerken, incluVieI de introducti­e van nieuwe oI herziene belaVtinge­n, hogere boeteV en ‘demarketin­g¶, waarbij beVtemming­en zich richten oS een dalend aantal toeriVten, die meer uitgeven oI minder imSact hebben, eerder dan oS grote groeSen.

Gedeelde

aanpakken

verantwoor­delijkheid

2vertoeriV­me iV een gedeelde verantwoor­delijkheid. 'e lokale overheden moeten aanvaarden dat er limieten zijn aan de groei en voorrang geven aan het welzijn van hun inwonerV boven de toeriVtiVc­he Vector. +et belangrijk­Vte iV dat de hoeveelhei­d bezoekerV de caSaciteit van de beVtemming niet overtreIt. ToeriVme zou een deel moeten zijn van een breder beheerV\Vteem oS de beVtemming­en, dat ook rekening houdt met tranVSort en mobiliteit, het behoud van Sublieke ruimteV, de lokale economie en huiVveVtin­g en andere aVSecten van het dagelijkVe leven. 2nderzoek, Slanning en een goede en duurzame dialoog tuVVen de lokale overheid, de toeriVtiVc­he induVtrie, het middenveld en de lokale bewonerV zijn eVVentieel. 0iVVchien iV overtoeriV­me een V\mStoom van een huidig tijdSerk van nooit eerdere geziene rijkdom en h\Sermobilit­eit, conVeTuent­ieV van het laat kaSitaliVm­e. We moeten dringend nadenken over de manier waaroS Vteden moeten ontwikkeli­ngen om de rechten van hun inwonerV te vrijwaren. (DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname