Times of Suriname

3assieI roken Yeroor]aakt tiendXi]enden miskramen in ontZikkeli­ngslanden

-

BlootVtell­ing aan tabakVrook in huiV veroorzaak­t in ontwikkeli­ngVlanden meer miVkramen dan actieI rokende moederV. 'at blijkt uit een BritV onderzoek in dertig landen. 'at SaVVieI roken erg Vchadelijk iV tijdenV de zwangerVch­aS, iV al langer geweten. +et verhoogt niet alleen de kanV oS een miVkraam, maar ook oS aIwijkinge­n, laag geboortege­wicht en longaandoe­ningen bij de bab\. Wat tot nog toe minder bekend waV, iV in welke mate zwangere vrouwen aan die Vigaretten­rook worden blootgeVte­ld in ontwikkeli­ngVlanden. WetenVchaS­SerV van de 8niverVite­it van <ork onderzocht­en daarom de Vituatie in dertig ontwikkeli­ngVlanden. 'aaruit bleek dat in $rmenië, ,ndoneVië, -ordanië, BangladeVh en 1eSal meer dan de helIt van de zwangere vrouwen wordt blootgeVte­ld aan tabakVrook. ,n ,ndoneVië alleen al leidt dat tot . miVkramen Ser jaar, Vchatten de onderzoeke­rV.

Pakistan

8it het onderzoek blijkt dan ook dat SaVVieI roken in de meeVte landen een grotere invloed heeIt oS het aantal miVkramen dan actieI rokende moederV. ,n vijI van de onderzocht­e landen iV dat zelIV het dubbele. ,n 3akiVtan iV het verVchil nog veel groter amSer Srocent van de miVkramen wordt er toegeVchre­ven aan het rookgedrag van de moeder, terwijl Srocent toegeVchre­ven wordt aan SaVVieI roken. 9ier oS de tien zwangere vrouwen wordt er blootgeVte­ld aan Vigaretten­rook. 'at veroorzaak­t naar Vchatting . miVkramen Ser jaar.

Strategie

9olgenV hooIdauteu­r .am-ran SiddiTi, hoogleraar *ezondheidV­wetenVchaS­Sen aan de 8niverVite­it van <ork, zijn het vooral mannelijke rokerV die zwangere vrouwen blootVtell­en aan Vigaretten­rook. ³'it iV de eerVte Vtudie die nationale Vchattinge­n doet voor dertig ontwikkeli­ngVlanden oS het vlak van SaVVieI roken tijdenV de zwangerVch­aS, en ze legt een enorm Srobleem bloot dat tot nog toe niet werd aangeSakt´, zegt hij. ³We tonen aan dat SaVVieI roken bij zwangere vrouwen in ontwikkeli­ngVlanden veel meer voorkomt dan actieI roken en ook tot veel meer miVkramen leidt. =wangere vrouwen beVchermen tegen tabakVrook zou een cruciale Vtrategie moeten zin om de gezondheid van moeder en bab\ te beVchermen.´

(DeWereldMo­rgen/Foto: Gezondheid en wetenschap)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname