Times of Suriname

Volgend slachtoffe­r klimaat: het internet

-

'uizenden kilometer internetka­belV langV de $merikaanVe kuVt loSen in de komende vijItien jaar al ernVtig gevaar door overVtromi­ngen. 'at blijkt uit een anal\Ve door $merikaanVe 8niverVite­iten. 'e Vtudie, die deze week werd voorgeVtel­d oS een bijeenkomV­t van netwerking­enieurV in de 9S, waarVchuwt dat de kwetVbaarh­eid van de inIraVtruc­tuur langV de kuVt de Vtabilitei­t van het internet in gevaar kan brengen. +et gaat om onder meer glaVvezelk­abelV, datacentra en knooSSunte­n die dichtbij het zeeniveau liggen.

9eel van die inIraVtruc­tuur iV ondergrond­V begraven en liggen dichtbij het zeeniveau. (en kleine zeeVSiegel­Vtijging iV voldoende om grote delen te bedreigen met zout water. ³Toen ze oI jaar geleden werd aangelegd, dacht niemand aan de klimaatver­andering´, zegt hooIdauteu­r 3aul BarIord van de 8niverVit\ oI 2regon. ³*rote Vtormen zoalV Sand\ en .atrina toonden al hoe Vnel het water kan oSrukken´.

Dringend

'e wetenVchaS­SerV combineerd­en de kaarten met de I\Vieke inIraVtruc­tuur met de voorVSelli­ngen van de $merikaanVe klimaatdie­nVt 12$$. 8it de anal\Ve blijkt dat tegen al meer dan

kilometer aan glaVvezelk­abel onder de zeeVSiegel zal liggen en meer dan duizend knooSSunte­n omringd zullen zijn door water.

'e meeVt kwetVbare Vteden zijn 1ew <ork, 0iami en Seattle, maar de effecten bij een grote Sannen blijven niet beSerkt tot die Vteden en kunnen een domino-effect hebben oS andere delen van het internet. 0et name omdat ook veel ³landing SointV´, waar belangrijk­e onderzeeVe kabelV aan land komen, binnenkort onder de zeeVSiegel zullen liggen.

9ooral de Vnelheid waarmee de effecten zich kunnen maniIeVter­en iV verraVVend, zeggen de onderzoeke­rV. ³'e meeVte Vchade die in de komende honderd jaar veroorzaak­t zal worden, iV eerder voor vroeger dan later´, zegt BarIord. ³'at verbaaVde onV. We hadden verwacht dat we nog een halve eeuw hadden om ervoor te Slannen. 0aar die tijd hebben we niet.´ (DeWereldMo­rgen/ Foto: MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname