Times of Suriname

+DOI RQWZLNNHOG­H 6LDPHVH WZHHOLQJ KHHIW WZHH JH]LFKWHQ RS ppQ KRRIG

-

,n ,ndonesis werd een Siamese tweeling geboren die enkel een gescheiden aangezicht en hersenen heeft. De jongens kunnen niet van elkaar gescheiden worden en vechten voor hun leven. 2p het ,ndonesisch­e eiland %atam werd *ilang Andika geboren, een jongen met twee gezichten en twee hersenen. Als Siamese tweeling had hij eigenlijk een tweeling moeten zijn, maar liep het door een onvoltooid­e splitsing van de eicel fout. Het µtweetal¶ deelt hierdoor de meerderhei­d van zijn lichaamsde­len. Dat komt slechts bij 1 op 250.000 geboortes voor.

De tweeling, die van zijn ouders slechts ppn naam kreeg, vecht nu al 2 maanden voor zijn leven. De dokters van het ziekenhuis waar hij sinds zijn geboorte woont, kunnen hem onmogelijk opereren. ,n een ziekenhuis in Jakarta zouden ze hem misschien wel kunnen helpen, maar daar hebben ouders Ernilasari en Mustafa Andika niet genoeg geld voor. De slaagkanse­n van zo¶n operatie zouden ook uitzonderl­ijk laag zijn. =e zouden hiervoor ppn gezicht, ppn brein en een stuk van zijn schedel moeten verwijdere­n. ,ets waar erg veel risico¶s aan verbonden zijn

De tweeling lijdt daarnaast ook aan hydrocepha­lus, een aandoening waardoor er zich vocht opstapelt in je brein. De meeste kinderen die hiermee geboren worden, kampen later met leerstoorn­issen, blindheid of epilepsie.

De ouders van de tweeling wisten niets van de aandoening van hun kind tot bij de geboorte. *ilang werd met een keizersned­e ter wereld gebracht waaraan het voor het eerst duidelijk werd dat hij een Siamese tweeling was. Er werd op voorhand drie keer een echo genomen, maar daarop was het probleem niet zichtbaar.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname