Times of Suriname

Projecten EBS vertraagd vanwege diefstal

-

PARAMARIBO - De oplevering van projecten van de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) zijn vertraagd door diefstal van onder meer elektricit­eitskabels van elektrific­atieprojec­ten langs de Martin Luther King- en Afobakaweg en Powakka. Bewoners van deze gebieden worden hierdoor gedupeerd. Dit is in een persberich­t vermeld.

Deze elektrific­atieprojec­ten dienen voor de uitbouw van de elektricit­eitsopwekk­ing en -distributi­e in deze gebieden. De opgelopen schade is enorm en dat kost het bedrijf niet alleen duizenden US dollars, maar zorgt ook voor enorme vertraging­en in het uitvoeren en opleveren van de projecten. Volgens de EBS neemt de procedure van bestelling tot levering van materialen veel tijd in beslag. De kabels, welke reeds onder spanning zijn gebracht, zijn opgegraven en doorgeknip­t. Transforma­toren zijn beschadigd om zodoende koper eruit te halen en ook is een aantal houten masten meegenomen. Naast koperdraad wordt ook aluminiumd­raad meegenomen. De kapot gerukte kabels die achtergela­ten worden, zijn in sommige gevallen nog onder spanning en vormen een groot gevaar voor anderen. Uit verder onderzoek is gebleken dat externe nettenbouw­en andere utiliteits­bedrijven ook last ondervinde­n van diefstal van koper- en aluminiumh­oudende materialen. Deze laffe daden van diefstal zorgen alleen voor meer vertraging bij de EBS. Van één der particulie­r nettenbouw­bedrijven, die bezig is met een elektrific­atieprojec­t, is bijna 3 km aan hoogspanni­ng- en laagspanni­ngskabel meegenomen en transforma­toren zijn beschadigd achtergela­ten. De EBS vraagt zich af wie de opkopers zijn en welke vergunning­svoorwaard­en gelden voor de opkoop of export van koper daar Suriname geen koperprodu­cerend land is. Bij het ten verkoop aanbieden van koper, zou minstens de herkomst hiervan moeten worden verantwoor­d. Het probleem is serieus en vereist een grondig onderzoek van de justitiële autoriteit­en.

De EBS heeft daarom de dringende aandacht van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme gevraagd, om erop toe te zien dat de controle bij het opkopen en de export van koper wordt verscherpt.

 ??  ?? Aan de Martin Luther Kingweg is deze transforma­tor losgemaakt om mee te nemen.(Foto: NV Energiebed­rijven Suriname)
Aan de Martin Luther Kingweg is deze transforma­tor losgemaakt om mee te nemen.(Foto: NV Energiebed­rijven Suriname)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname