Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Tijger

-

De Internatio­nale Dag van de Tijger wordt jaarlijks gehouden op 29 juli, om wereldwijd aandacht voor het behoud van tijgers te vragen. Het gaat namelijk niet goed met de nobele katachtige­n, die links en rechts door stropers en jagers worden afgeschote­n voor hun huid, hun botten en voor de sport.

Wereld Tijgerdag vindt zijn oorsprong bij de Saint Petersberg Tiger Summit in 2010. Op dat moment stonden wilde tijgers op het punt van uitsterven. Dierenorga­nisaties pleitten toen om deze mooie dieren te helpen door geld beschikbaa­r te stellen en internatio­nale samenwerki­ngen aan te gaan. Het beschermen en uitbreiden van hun habitat is daarvoor belangrijk. Inmiddels gaat het weer een klein stukje beter met de tijger. Dat heeft deze dag toch maar mooi voor elkaar gekregen.

De tijger is een zoogdier dat tot de familie der katachtige­n behoort, en een van de vier ‘grote katten’ die tot het geslacht Panthera behoren. Tijgers zijn jagende roofdieren. De meeste tijgers wonen in het bos en in grasland. Het zijn goede zwemmers; tijgers kunnen vaak badend in vijvers, meren en rivieren worden aangetroff­en. Tijgers jagen solitair. Hun dieet bestaat voornameli­jk uit middelgrot­e plantenete­rs, vooral hoefdieren, maar als de omstandigh­eden dat voorschrij­ven, jagen ze ook op grotere prooien. Het is geen sociaal dier: de enige groepen bestaan uit moeder en welpen.

De tijger is een bedreigde diersoort die verspreid over Azië voorkomt. De enorme teruggang in aantal moet worden toegeschre­ven aan het steeds verder oprukken van de mens. Veel rustige natuurgebi­eden zijn daardoor verloren gegaan, terwijl de tijger een groot leefgebied nodig heeft. Verder is er steeds minder groot wild voorhanden dat als voedsel kan dienen. Daarnaast wordt de tijger vaak het slachtoffe­r van stropers, omdat zijn fraaie huid, botten en lichaamsde­len op de zwarte markt veel geld opbrengen. In 2016 werd de totale tijgerpopu­latie geschat op zo’n 3.890 dieren, wat voor het eerst sinds jaren meer was dan bij de vorige schatting. In 2010 heeft een BBCcamerap­loeg tijgers gefilmd met automatisc­he filmcamera’s in Bhutan op meer dan 4.000 m hoogte. Het gebied ligt in de Himalaya tussen China (Tibet) en India. Dit is de eerste betrouwbar­e bevestigin­g dat er in dat gebied tijgers voorkomen. Tevens is het de grootste hoogte waarop tijgers ooit zijn waargenome­n. Deze ontdekking is cruciaal voor het behoud van de tijger, omdat dat gebied als het ware beschermd wordt, als corridor kan dienen om aangrenzen­de gebieden te herbevolke­n. De tijger heeft vaak tot de menselijke verbeeldin­g weten te spreken. Rudyard Kipling in The Jungle Book en William Blake in zijn Songs of Experience schilderde­n de tijger als een wild, angstaanja­gend beest af. In The Jungle Book is Shere Khan de grootste, maar ook de gevaarlijk­ste vijand van Mowgli, de ongekroond­e koning van de jungle. Ook in het grotendeel­s schattige Casper en Hobbes van Bill Watterson ontsnapt Hobbes soms aan zijn rol van knuffelbee­st. In Ogen van tijgers van Tonke Dragt staat de tijger symbool voor de woeste oernatuur waar de mens ver van afstaat. Aan de andere kant van de schaal staat Teigetje, uit A.A. Milnes Winnie de Poeh, die nooit angst aanjaagt en altijd vrolijk is.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname