Times of Suriname

Nederlande­rs teruggetro­kken uit Kidal in Mali

-

DEN HAAG - De Nederlands­e militairen die waren gelegerd in Kidal, een vooruitges­choven post in Mali, zijn teruggetro­kken. Ze kunnen in het ziekenhuis daar niet meer rekenen op goede zorg als hun iets ernstigs overkomt, heeft Defensie geconstate­erd.

Het twintigtal Nederlands­e verkenners, dat voor de missie van de Verenigde Naties in Mali inlichting­en verzamelt, valt terug op Gao. In die stad, die een stuk zuidelijke­r en dichter bij de bewoonde wereld ligt, sluiten ze aan bij de overige Nederlands­e militairen in het Sahelland.

Over het ziekenhuis in Kidal, waar gewonde militairen zouden worden behandeld door Togolese medici, zijn al langer zorgen. Na het mortierong­eval dat twee Nederlands­e militairen het leven kostte, concludeer­de de Onderzoeks­raad voor de Veiligheid (OVV) dat de zorg voor de Nederlande­rs in Mali tekortscho­ot. Defensie houdt vol dat het Togolese personeel tot dusver wel degelijk voldeed, maar dat daar nu veranderin­g in is gekomen. Het Togolese medische team is afgelost door een ploeg die “niet voldoende bekend wordt geacht met de protocolle­n en derhalve niet getraind in adequate behandelme­thodes”, schrijft minister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer. Het harde oordeel van de OVV, die ook vaststelde dat er van alles niet deugde aan de gebruikte mortiergra­naten, kostte toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis de kop. Sindsdien let de Tweede Kamer extra op de medische zorg voor de in Mali gelegerde militairen.

Niet alleen over het Togolese ziekenhuis bleven twijfels bestaan, maar ook over de evacuatieh­elikopters die de Verenigde Naties hebben klaarstaan. Ook met die helikopter­s zijn nog steeds problemen, schrijft Bijleveld, ook al beloofde de VN-missie beterschap. De helikopter­s zijn door “vertragend­e VNprocedur­es” niet in staat om een gewonde snel genoeg naar een behandelta­fel te brengen. Daarom bleven de Nederlande­rs de afgelopen maanden dichter bij hun kamp.

In Kidal blijven alleen een paar mensen van Defensie achter om op de spullen te passen. Nederland overlegt met de VN over een oplossing, zodat de verkenners weer verder kunnen met de operaties vanuit Kidal. Het werk vanuit Gao gaat wel door. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname