Times of Suriname

Cubaanse oud-president Raul Castro haalt hard uit naar Trump

-

CUBA - Op de herdenking­sdag van de Cubaanse revolutie heeft oud-president Raul Castro hard uitgehaald naar de Amerikaans­e regering en president Donald Trump. De Verenigde Staten leiden een ‘offensief’ tegen LatijnsAme­rikaanse landen die kritisch staan tegenover hun beleid, zoals Cuba, Venezuela en Nicaragua, aldus Castro op de zogenoemde Dag van de Nationale Opstand in Cuba. Het was de 65ste verjaardag van de aanval op een kazerne in Santiago de Cuba, de op een na grootste stad van het land, onder leiding van de overleden revolution­aire leider en Rauls oudere broer Fidel Castro. Hoewel de aanval in 1953 mislukte, wordt die gezien als het begin van de opstand die uiteindeli­jk in 1959 dictator Fulgencio Batista omverwierp.

Castro installeer­de vervolgens een links regime op het Caraïbisch­e eiland. Nadat de in 2016 overleden Fidel Castro in 2006 aftrad, nam Raul het van hem over. In april van dit jaar is Miguel Diaz-Canel hem opgevolgd als president.

Onder het presidents­chap van Barack Obama begonnen de VS aan het verbeteren van de betrekking­en tussen Cuba en de VS. Maar dat werd weer tenietgeda­an door president Donald Trump. Castro beschuldig­de hem ervan te spreken over zijn land op een “onrespectv­olle, agressieve manier, met interventi­onisme en een lompe manipulati­e van de historisch­e waarheid”.

“We zitten weer in een ongunstig scenario. De euforie herleeft onder onze vijanden”, zei Castro voor duizenden aanhangers in Santiago de Cuba. De toespraak werd live uitgezonde­n op de nationale televisie. In een militair uniform riep de 87-jarige alle Cubanen op om “iedere uitdaging met eenheid, vastberade­nheid, optimisme en een onwankelba­ar geloof in de overwinnin­g tegemoet te treden”. De feestelijk­heden werden ook door Diaz-Canel bijgewoond. Cuba maakt zich op dit moment op voor een nieuwe grondwet, waarin naar verwachtin­g geen melding meer wordt gemaakt van een communisti­sche staat. Ook wordt het recht op privéeigen­dom wellicht erkend en wordt het homohuweli­jk mogelijk gelegalise­erd.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname