Times of Suriname

Zuuraanval op peuter was bedoeld voor moeder

-

ENGELAND - De aanval met bijtend zuur op een driejarig jongetje in een Engelse supermarkt lijkt een mislukte afrekening te zijn geweest met de moeder van het kind. De vader zou de hoofdverda­chte zijn.

Hij is een 39-jarige asielzoeke­r uit Afghanista­n, die elf jaar geleden samen met de moeder uit het door oorlog verwoeste land in Engeland aankwam. De man zou wraak hebben willen nemen, omdat zijn vrouw hem verlaten had en hij zijn drie kinderen niet meer mocht zien.

Buren vertellen dat het paar voor de scheiding ruzie had. Aanvankeli­jk ging de vrouw gesluierd door het leven, maar de laatste jaren niet meer. Ze was vertrokken naar een onbekend adres, maar werd herkend door haar ex door een foto van een van de kinderen in een lokale krant. Na speurwerk van handlanger­s zou de vader achter hun verblijfpl­aats zijn gekomen. De vader, taxichauff­eur in Wolverhamp­ton, zou voor de aanslag drie Slowaken hebben ingehuurd die de kost verdienen met illegale straatgeve­chten met blote vuisten. Een tweede Afghaan is ook gearrestee­rd in verband met de zaak.

Het driejarige slachtoffe­r is samen met zijn moeder ondergebra­cht op een geheim adres. Volgens de Engelse media was de moeder het beoogde slachtoffe­r, niet de kleuter.

In Engeland wordt steeds vaker zuur als wapen ingezet. Het aantal aanvallen met bijtend zuur in Londen is vorig jaar met 20 procent gestegen naar 470. Volgens de Britse krant The Sun wordt slechts één op de vijf daders gepakt. Sinds 2014 is het aantal aanvallen verviervou­digd.

Uit cijfers van de Londense politie blijkt dat juli 2017 de ergste maand was met 91 gevallen van zuuraanval­len waarvan aangifte is gedaan. ‘s Zomers zijn er meer aanvallen. Slachtoffe­rs zijn dan kwetsbaard­er, omdat ze minder en lichtere kleding dragen. Drie keer meer mannen dan vrouwen moesten vorig jaar worden behandeld in het ziekenhuis; de meeste slachtoffe­rs waren onder de 30. Vooral bij ruzies tussen rivalisere­nde jeugdbende­s werd met zuur gegooid. De meeste aanvallen hadden plaats in de oostelijke wijken van Londen waar grote Aziatische gemeenscha­ppen wonen. Dat laatste kan worden verklaard uit het feit dat India en Pakistan al heel lang te maken hebben met zuuraanval­len. Oorspronke­lijk door jaloerse echtgenote­n die zo de schoonheid van hun ontrouwe vrouw wilden vernietige­n.

De Britse justitie straft zuuraanval­len tegenwoord­ig al strenger. Een Londenaar die veertien mensen verwondde in een nachtclub, kreeg twintig jaar cel.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname