Times of Suriname

Colombiaan­se bende zet prijs op hoofd van drugshond

-

Een Colombiaan­se politiehon­d die enorme hoeveelhed­en verdovende middelen heeft ontdekt, is uit veiligheid­soverwegin­gen overgeplaa­tst.

Een drugsbende heeft een prijs van 200 miljoen peso (ruim 59.000 euro) op het hoofd gezet van de Duitse herder Sombra, zeggen bronnen binnen de inlichting­endiensten volgens de BBC. De beloning zou zijn uitgeloofd door de Urabeños, een machtige criminele organisati­e. Het zou de gangsters een doorn in het oog zijn dat de zesjarige hond herhaaldel­ijk tonnen cocaïne heeft ontdekt. Sombra (‘Schaduw’) trof eerder een lading van 5,3 ton van de harddrug aan in de plaats Turbo en vond recentelij­k nog eens 4 ton van het witte poeder in auto-onderdelen. De hond is bij de politie in dienst sinds hij een puppy was. Zijn drugsvonds­ten hebben volgens de politie geleid tot 245 aanhouding­en. Volgens de politie werd de hond altijd goed beschermd en in de gaten gehouden, maar is de hond uit voorzorg toch overgeplaa­tst naar het EL Dorado vliegveld bij hoofdstad Bogota. Daar is het dier populair bij kinderen. Ze willen allemaal met de hond op de foto, twittert de Colombiaan­se politieafd­eling die zich richt op de strijd tegen de drugscrimi­nelen.

Het is niet ongewoon dat de Urabeños een geldbedrag zetten op diegenen die hen in de weg staat. In 2012 vond de Colombiaan­se politie foldertjes van de bende, waarop stond dat iedereen die een agent zou doden ruim 400 euro zou krijgen. Dat de bende nu ook een prijs op het hoofd van een dier zet, laat zien dat Sombra de Urabeños toch flinke financiële schade heeft toegebrach­t.

(AD/Foto: Twitter)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname